Knjiga koju je poznati klimatolog posvetio svojoj unuci

Svako poglavlje knjige je zapravo po jedno pismo za Hansenovu unuku Sofi, i predstavlja po jedan problem usled klimatskih promena

20/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: climatechangenews.com 

Jedan od najpoznatijih klimatologa današnjice Džejms Hansen, najavio je da uskoro završava pisanje knjige „Sofina planeta“, namenjujući je mladim ljudima za koje želi da shvate da su klimatske promene stvarne i da ukoliko se one ublaže Sofina planeta može da bude stvarna budućnost Zemlje. 

U predgovoru knjige Hansen objašnjava da je Sofina planeta zapravo svet u kom će živeti današnji mladi ljudi, njihova deca i unuci i dodaje da ne postoji dobar razlog da ova planeta ne bude spektakularan svet i u budućnosti, takav da ljudi mogu da nastave da koegzistiraju sa ostalim živim bićima.

Svako poglavlje knjige je zapravo po jedno pismo za Hansenovu unuku Sofi, i predstavlja po jedan problem usled klimatskih promena. Kroz primere iz svoje pogate karijere u polju nauke o klimatskim promenama, Hansen daje objašnjenja i, što je još bitnije, nudi rešenja za svaki od problema. 

Kroz optimistično razmišljanje on objašnjava da još uvek nije kasno i da je i dalje moguće da se osigura da mladi naslede čistu planetu.

Svojoj unuci kroz pisma govori o borbi za očuvanje života na planeti, borbi koja će za njenu generaciju biti jednako lična koliko i politička. Ujedno govori o političkim akcijama koje je potrebno preduzeti, ali i o pravu Monarha, Sofinog omiljenog leptira, da živi i da napreduje na ovoj zemlji.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Džejms Hansen, nekadašnji naučnik u Nacionalnoj agenciji za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA), danas je rukovodilac programa za nauku o klimatskim promenama na Univerzitetu Kolumbija.

Kada završi sa pisanjem poglavlja, on ga objavi na svojoj stranici na sajtu Univerziteta Kolumbija, te se sve što je do sada napisao može besplatno čitati OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR