Kako prva solarna mikromreža u Portoriku unapređuje otpornost jednog gradića na uragane?

Nije retkost da uragan ostavi Portorikance bez struje. Tada oni pribegavaju skupim i zagađujućim dizel agregatima, ali gradić Adhuntas pokazuje da postoji i alternativni, zeleniji put: energija sunca

13/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Nekoliko puta godišnje, u periodu od juna do novembra, na Portoriko se obruše uragani različite jačine ostavljajući za sobom manje ili više štete. Tako je bilo i 2017.

Pored razrušenih domova i izgubljenih života, snažan uragan Marija naneo je ozbiljan udarac i na energetsku infrastrukturu: uništeno je 80% elektromreže zbog čega su pojedini Portorikanci mesecima živeli u mraku.

Gradić Adhuntas na padinama jedne planine, koji naseljava oko 17 hiljada ljudi, ovog proleća ojačao je svoju spodobnost da se izbori sa takvim nedaćama, izgradivši prvu solarnu mikromrežu u arhipelagu. Reč je o sistemu solarnih panela i baterijskog skladištenja čija je osnovna uloga da obezbedi struju u trenucima nestašice.

Kako navode mediji, na sedam zgrada u centralnim gradskim delovima postavljeno je ukupno 700 solarnih panela. Dok instalisane baterije mogu da uskladište dovoljnu količinu struje za snabdevanje 14 biznisa, koji su i pokrenuli inicijativu, u trajanju od deset dana. To znači da bi solarna mikromreža služila kao svojevrsno energetsko čvorište ukoliko dođe do dužeg perioda bez struje.

Kako im poslovanje ne bi palo u vodu tokom katastrofe, u prošlosti su se biznisi oslanjali na skupe i zagađujuće dizel agregate. Sada na njihovo mesto dolazi zelena alternativa: energija sunca.

Novi sistem moći će da koristi i ostalo stanovništvo npr. za punjenje telefona i laptopova ili za čuvanje insulina u komercijalnim frižiderima.

U svetlu rastućih temperatura očekuju se uragani praćeni još razornijim vetrovima i intenzivnijim padavinama.

Ali sumorna slika Portorika nije rezervisana za budućnost: stanovništvo već sada na svojoj koži oseća posledice zagrevanja. Autori globalnog klimatskog indeksa iz neprofitne nevladine organizacije Germanwatch procenili su da su vremenski ekstremi od 2000. do 2019. godine u najvećoj meri pogodili upravo ovaj arhipelag.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Solarna mikromreža u Adhuntasu predstavlja primer toga kako da se prenebregnu neki od izazova zagrevanja. Ipak, za sada deluje da ovakav entuzijazam ostaje pretežno na nivou pojedinaca.

Iako je Portoriko najavio da do sredine veka planira da u potpunosti pređe na obnovljive izvore, izgleda da trenutno nisu na dobrom putu. Prema podacima američke administracije za energetiku, troše 70 puta više energije nego što proizvedu, a čak 97% struje dolazi iz fosilnih goriva naspram samo 3% iz obnovljivih izvora.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR