Ljudi su izazvali gubitak staništa bumbara, a sada su osmislili novi dom za njih

Kako neobičan život bumbara među solarnim panelima ima pozitivan uticaj na poljoprivredu?

18/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Solarne elektrane mogle bi da pruže odgovarajuće stanište za bumbare i odlično sredstvo za njihovo očuvanje, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Lankaširu. Uprkos tome što su primarni fokus studije bili bumbari, naučnici su uvereni da njihovi nalazi mogu da se primene i na ostale oprašivače.

Broj oprašivača širom Evrope opao je za oko 17% od početka 20. veka. Drastičan pad pripisuje se gubitku staništa, klimatskim promenama, korišćenju toksičnih hemikalija i bolestima. Istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva su potencijalno pronašli način da im delimično nadomestimo izgubljeno stanište i smanjenu populaciju. Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da bi cveće koje može da raste ispod i oko solarnih panela privuklo veliki broj bumbara i ostalih oprašivača.

Solarne elektrane se obično prostiru na  velikim površinama. Ipak, prema rečima autora studije, paneli i ostala neophodna infrastruktura direktno zauzimaju  tek 5% zemlje tako da je ogroman ostatak na raspolaganju bumbarima i vegetaciji koja može tu da raste.

Elektrane se uglavnom nalaze u poljoprivrednim oblastima gde su populacije bumbara često smanjene, te bi ustanovljavanje novog staništa za oprašivače značilo i samim zemljoradnicima, zaključili su eksperti u svojoj studiji.

Kritičari solarnih elektrana često skreću pažnju da bi tlo pod panelima trebalo da bude iskorišćeno na produktivniji način. Rezultati engleskog istraživanja upućuju na to da zemlja pod solarnim ćelijama može da bude dvostruko plodna: i u smislu proizvodnje čiste električne energije, što je svakako i primarni cilj, i u smislu obogaćivanja okolne flore i faune, do čega se stiže vrlo lako.

Upravljači i vlasnici elektrana trenutno kose travu ispod panela, a kada bi pustili prirodu da samostalno buja, pored toga što bi pružili adekvatan dom oprašivačima, smanjili bi i sopstvene troškove održavanja i kosidbe.

Ove „solarne” livade pružile bi potrebne resurse za 4 puta više bumbara od uobičajenih travnjaka. Povrh toga populacija oprašivača mogla bi da se uveća u krugu elektrane na udaljenosti i do 1 kilometra.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Analitičari Međunarodne agencije za energetiku u narednim godinama prognoziraju rekordan porast solarnih elektrana. Implementacijom naučnih saznanja u praksi bismo, paralelno sa razvojem obnovljivih izvora energije, proširili stanište za izuzetno bitne vrste insekata.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR