Međunarodna agencija za energetiku očekuje rekordan rast obnovljivih izvora ove godine

U narednih 5 godina ukupan kapacitet obnovljivih izvora električne energije premašiće trenutnu snagu elektrana na fosilna goriva i nuklearnih elektrana, procenila je Međunarodna agencija za energetiku.

01/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Eksperti Međunarodne agencije za energetiku prognoziraju da će u 2021. biti zabeležen rekordan rast novih instalacija za proizvodnju struje pomoću obnovljivih izvora energije. Uprkos poskupljenju ključnih materijala od kojih se prave solarni paneli i vetroturbine, oni očekuju da će kapacitet novoinstalisanih obnovljivih izvora na svetskom nivou ove godine iznositi 290 GW što je za 10 GW više nego prošle.

Rast kapaciteta obnovljivih izvora u sektoru proizvodnje električne energije je nikada brži zahvaljujući osnaženim politikama i klimatskim odlukama donetim ove godine. Ipak, kako bi se ostvarile neto-nulte emisije ugljen-dioksida, ključni akteri trebalo bi dodatno da se posvete energetskoj tranziciji, zaključak je Međunarodne agencije za energetiku iznet u novom izveštaju o obnovljivim izvorima energije.

„Ovogodišnji rekordni porast novih kapaciteta na obnovljive izvore od 290 gigavata je samo još jedan znak da se pojavljuje nova globalna energetska ekonomija”, izjavio je direktor Međunarodne agencije za energetiku, Fatih Birol.

OIE će u ukupnom rastu svetskog kapaciteta za proizvodnju električne energije imati udeo od čak 95% do 2026.

Prema stručnim procenama, kapacitet obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u narednih 5 godina biće za 60% veći u odnosu na 2020. Ukupan kapacitet koji koristi obnovljive izvore bi do 2026. trebalo da premaši 4800 GW što je ekvivalentno trenutnoj snazi elektrana na fosilna goriva i nuklearnih elektrana zajedno.

Ukoliko se projekcije stručnjaka obistine, obnovljivi izvori imaće udeo od čak 95% u ukupnom rastu svetskog kapaciteta za proizvodnju električne energije u narednih 5 godina, najviše zahvaljujući novim solarnim elektranama.

Pozitivan trend pripisan je podršci vlada i ambicioznijim ciljevima u sektoru čiste energije objavljenim uoči i u toku ovogodišnjeg klimatskog samita u Glazgovu.

Kina će ostati lider kada je reč o obimu povećanja kapaciteta: ukupni kapacitet solarnih elektrana i vetroparkova do 2026. biće 1200 GW. Zahvaljujući čistoj energiji, Kina bi vrhunac emisija ugljen-dioksida mogla da dostigne mnogo pre planirane 2030. godine. Za njom slede Indija, Evropa i Sjedinjene Američke Države. Očekuje se da će ova četiri tržišta biti zaslužna za čak 80% rasta.

Solarna energija će, prema navodima Međunarodne agencije za energetiku, zadržati dominantnu ulogu u rastu obnovljive električne energije, dok će se ukupan kapacitet vetroelektrana na moru utrostručiti do 2026. godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Vlasti zemalja mogu dodatno da ubrzaju napredak uklanjanjem ključnih prepreka kao što su izazovi na polju izdavanja dozvola i integracija u mrežu, problemi prihvatanja u društvu, nekonzistentni propisi i nedovoljne naknade. U slučaju da se određeni postotak poteškoća zaista i otkloni, Međunarodna agencija za energetiku predviđa da bi instalacija novih kapaciteta na obnovljive izvore energije mogla da bude za 25% veća u odnosu na predviđanja koja su predstavljena u osnovnom scenariju izveštaja.

Međutim, čak i tada dekarbonizacija proizvodnje električne energije ne bi bila dovoljno brza da do polovine veka dostignemo karbonsku neutralnost na globalnom nivou. Za ispunjenje ovog cilja u periodu od 2021. do 2026. godine razvoj obnovljivih izvora energije trebalo bi da se odigrava duplo brže od glavnog prognoziranog scenarija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR