Uzbudljivo naučno otkriće: Solarne elektrane možemo da „gradimo” čak i u – svemiru

Nova saznanja naučnika mogla bi da utabaju put komercijalno održivim solarnim elektranama u svemiru

26/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Uz dramatičan pad cena panela, solarna tehnologija nezadrživo napreduje. Elektrane za proizvodnju struje pomoću sunca sada možemo videti na mestima na kojima ih ranije ne bismo očekivali: od napuštenih deponija preko poljoprivrednog zemljišta do pruge. Primera radi, Maldivi struju dobijaju iz plutajuće solarne elektrane na moru.

Ali sudeći po skorašnjim naučnim otkrićima, mogli bismo da odemo nekoliko koraka dalje i da solarnu energiju generišemo u – svemiru. Kako navode istraživači sa Univerziteta Suri u Engleskoj i Univerziteta Svonsi u Velsu, moguće je da se struja proizvodi čak i tamo, i to uz niske troškove i lagane panele.

U prvoj studiji ove vrste, autori su pratili satelit tokom perioda od šest godina, posmatrajući kako paneli generišu energiju i podnose sunčevo zračenje. Njihova saznanja mogla bi da utabaju put komercijalno održivim solarnim elektranama u svemiru.

„Veoma smo zadovoljni što misija, predodređena da traje godinu dana, i dalje radi nakon šest”, kazao je profesor emeritus Kreg Andervud iz Centra za svemir na Univerzitetu Suri.

„Naši detaljni podaci pokazuju kako su paneli odolevali radijaciji i njihova tanka struktura se nije uništila u surovim termalnim i vakuumskim uslovima svemira.”

Prema rečima Andervuda, ultra-lake solarne ćelije mogle bi da rezultuju velikim i pristupačnim solarnim stanicama u svemiru, koje bi dovodile čistu energiju do Zemlje.

„Sada imamo prvi dokaz da tehnologija funkcioniše pouzdano u orbiti.”

Oblačni i magloviti dani mogu da predstavljaju izazov za proizvodnju u solarnim elektranama – ali samo na Zemlji. Ako se one nalaze kilometrima iznad naše planete, to nije slučaj.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naučnici su, za svrhe svog poduhvata, razvili nove solarne ćelije od kadmijum-telurida. Kako se navodi, one su laganije od konvencionalnih panela, a njihova proizvodnja je relativno jeftina.

Kako bi se testirale performanse solarnih ćelija, dizajnirani su posebni instrumenti. A sam satelit rezultat je udruženog rada Centra za svemir na Univezitetu Suri i Alžirske agencije za svemir.

Uprkos tome što je proizvodnja u ćelijama vremenom postajala manje efikasna, istraživački tim veruje da su pokazali da su solarni sateliti funkcionalni i da mogu da se komercijalizuju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR