Vraćanje zemlje starosedelačkim plemenima kao uspešan način obnove i očuvanja prirode

Upotreba tradicionalnih ekoloških znanja sve više se upotrebljava za obnovu prirode u Americi, Australiji i Kanadi

23/06/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: e360.yale.edu

Pre osam godina australijska vlada otkupila je 19 farmi u Novom Južnom Velsu sa namerom da ekološki obnovi močvarni region u najstarijoj državi australijskog kontinenta. Nakon razmatranja različitih predloga za ovaj poduhvat, zemljište je dodeljeno starom aboridžinskom plemenu, Nari-Nari, koje te predele naseljava već 50.000 godina. U saradnji sa međunarodnom dobrotvronom ekološkom organizacijom, The Nature Conservancy, Nari-Nari su oživeli ove predele, uklonivši stari sistem za navodnjavanje, obezbedivši povratak domaćih životinjskih vrsta, poput zlatnog smuđa i ptica kašikara.

Ovaj primer obnavljanja i očuvanja prirode u saradnji sa starosedelačkim narodima jeste ekološka strategija koja se formalno naziva tradicionalnim ekološkim znanjem (Traditional Ecological Knowledge), a koja zaživljava i u drugim delovima sveta. Podsetimo naučnici su u jednom izveštaju nedavno istakli da rešavanje klimatske krize i očuvanja prirode moraju ići zajedno kako bi se postigao uspeh.

U Montani, gde je američka vlada 1908. starosedelačkim plemenima Sališ i Kutni oduzela oko 7000 hektara zemljišta, federalne i državne agencije su pokušavale da očuvaju domaću populaciju bizona, ali sa krdima se često neodgovarajuće postupalo. Danas, uz rastuće razumevanje da starosedelačke američke zajednice poseduju neophodne veštine i znanja, ne samo da neguju zdravu populaciju bizona, već i celokupni zdrav ekosistem, svedoci smo vraćanja zemljišta ovim plemenima.

Za sada su plemena Sališ i Kutni vrlo uspešna u poduhvatu obnavljanja prirode i njenog očuvanja, a oformili su i prvo područje divljine, the Mission Mountain Wilderness Area, gde velike sekcije zatvaraju tokom godine, ne bi li grizliji, mrki medvedi, mogli da se hrane i žive u miru.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U nedavno objavljenoj studiji, zaključeno je da su starosedelačke metode zapravo najbolje za prevenciju požara u Novom Meksiku, dok se u studiji sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji navodi da su područja u Australiji, Brazilu i Kanadi koja održavaju starosedelačke zajednice bogatija različitim vrstama kičmenjaka.

Saradnja sa starosedelačkim zajednicama u cilju ekološkog očuvanja prirode sprovodi se i u Kaliforniji i Kanadi, a ovakve strategije su delom i posledica pokreta za rasnu pravdu koji su zahvatili ceo svet. Ovaj pokret se u američkoj starosedelačkoj zajednici naziva #Landback. Vraćanje zemlje starosedeocima jeste mali način iskupljenja narodima koje su kolonisti godinama marginizovali, ugnjetavali i ubijali

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR