Usled klimatskih promena na švajcarskim Alpima pojavljuju se kaktusi umesto snega

Prizori kaktusa bodljikava kruška možda nisu neobični u Meksiku i Kaliforniji gde je ovo autohtona sorta. Ali jesu iznenađenje za švajcarske Alpe

13/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Stanovništvo švajcarskog kantona Valis naviklo je da okolne planiniske obronke viđa prekrivene snegom tokom zime i prošarane cvetovima runolista u leto.

Međutim, kako se planeta zagreva, invazivne vrste kaktusa kolonizuju padine planina narušavajući tamošnji biodiverzitet. Krajem prošle godine vlasti opštine Fuli odlučile su da intervenišu.

„Ne želimo da potpuno uništimo kaktuse, ali moramo da ih obuzdamo”, kazao je u saopštenju Žerar Granž-Mare. „Njihovo širenje šteti biljkama u rezervatu, ali i u drugim delovima kantona Valis.”

Kaktusi bodljikave kruške (rod Opuncija) i njemu slični proširili su se i na brdima oko glavnog grada kantona, Siona, na kojima sada biljke roda Opuncija sačinjavaju i do 23-30% niske vegetacije. Rašireno prisustvo kaktusa primećeno je i u susednim kantonima Švajcarske, Tičino i Grisons, ali u italijanskim dolinama Aoste i Valteline.

Nadležni organi veruju da toplija klima u Alpima, koja produžava vegetativni period i zbog koje se gubi snežni pokrivač, stvara idealne uslove za kaktuse koji bez problema mogu da podnesu i temperature do -15 °C, sve dok su na suvom mestu.

Region se zagreva duplo brže od svetskog proseka i prosečne temperature u Švajcarskoj već su za 2,4 °C stepena više nego što su to bile u periodu između 1871. i 1900. godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Dodatno, sneg usled klimatskih promena postaje sve ređa pojava na nižoj nadmorskoj visini, čak i u Alpima.

Prema podacima švajcarske meteorološke službe, broj dana sa snežnim pokrivačem na nadmorskoj visini ispod 800 metara se prepolovio od 1970. Zabrinjavajuća saznanja donosi i studija, objavljena u naučnom časopisu Nature, u kojoj se navodi da sneg prekriva Alpe za oko 36 dana kraće u odnosu na dugoročni istorijski prosek.

Iako su kaktusi Opuncija u Valis iz Severne Amerike uvezeni još u kasnom 18. veku, u svetlu klimatskih promena oni predstavljaju sve veći problem za ekosisteme, pogotovo zbog visoke biološke raznovrsnosti. Kako je za Gardijan izjavio biolog Jan Triponez, od 3.000 vrsta biljaka u Švajcarskoj čak 2.200 raste u ovom kantonu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR