Žestoki toplotni talas u Indiji: U toku najveće izborne trke na svetu, temperature dostižu čak 45 °C

Najveći izbori na svetu, na kojima pravo glasa ima skoro milijardu ljudi, počeli su 19. aprila i traju do početka juna. Ovaj period podudara se sa aktuelnim i prognoziranim surovim vrućinama u Indiji

24/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Pexels / Anurag Jamwal

Proteklih dana, južnom i jugoistočnom Azijom hara surovi toplotni talas.

Pogođenu teritoriju Indije, Bangladeša i Mjanmara naseljava na stotine miliona stanovnika, a ekstremna aprilska vrućina narušava njihovu svakodnevicu i živote: zatvaraju se škole, ugroženi su poljoprivredni usevi, povećava se opasnost od toplotnog udara i drugih poteškoća…

Mada su u aprilu ovi predeli i inače topli, aktuelne temperature u delovima Indije su od četiri do šest stepeni Celzijusa iznad normale.

Maksimalne dnevne temperature premašuju 40 °C, a mestimično se meri između 42 i 45 °C.

Ali čak ni ove brojke ne oslikavaju ozbiljnost situacije s obzirom na to da vlažnost pogoršava subjektivni osećaj vrućina.

Sve ovo se dešava u jeku izbora u Indiji koji su počeli 19. aprila i traju do 4. juna, a na kojima može da glasa skoro milijardu glasača. Ovo se smatra najvećim ispitom za demokratiju u ljudskoj istoriji.

Međutim, uslovi u kojima se održava šestonedeljni birački proces prilično su teški za zdravlje stanovništva. Povrh toga, zbog niskih ulaganja, javno zdravstvo je nedovoljno razvijeno, a mnogi ne mogu da priušte lečenje kod privatnih lekara.

Zbog toga je proteklog vikenda, Izborna komisija Indije održala sastanak sa nadležnim organima uključujući Ministarstvo zdravlja i porodičnog blagostanja. Oni su se, između ostalog, dogovorili da će pet dana pre svake faze izbora utvrditi uticaje toplotnih talasa i vlažnosti kako bi razvili odgovarajuće mere ublažavanja, kao i da će izdati uputstva za zdravstvene institucije i preporuke za pojedince.

U svetlu visokih temperatura (ali i izborne trke), potrošnja šećera mogla bi da dostigne rekordne nivoe s obzirom na to da Indijci predah od vrućina traže u konzumaciji sladoleda i gaziranih pića.

Prema prognozama Indijskog meteorološkog zavoda, uporni toplotni talas na istoku mogao bi da potraje još pet dana. A od 24. aprila se čak prognozira njegovo proširenje na druge regione, prenose nacionalni mediji.

Toplota ne jenjava ni tokom noći što je veoma problematično zato što telo nema priliku da se rashladi. U posebnom riziku je stanovnici gradova zbog efekta urbanog toplotnog ostrva koji dovodi do toga da su gradske oblasti toplije od svog okruženja.

Ovog meseca širom Indije, meteorolozi očekuju od četiri do osam dana toplotnih talasa što je više od aprilskog proseka (1-3 dana), navode nacionalni mediji.

Vrućine će se nastaviti i tokom narednih meseci. U periodu od aprila do juna 2024. Indija bi mogla da pretrpi između deset i dvadeset dana toplotnih talasa nasuprot uobičajenih četiri do osam. Visoke temperature mogle bi da dovedu i do otežanog snabdevanja strujom.

Dugoročne projekcije klimatskih promena sa prestižnog Univerziteta u Kembridžu upućuju na to da bi toplotni talasi u Indiji mogli da prekorače granicu preživljavanja za zdravog čoveka koji odmara u hladu do sredine veka, piše CNN. Ovo će se negativno odraziti na produktivnost, ekonomski rast i kvalitet života.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ali globalno zagrevanje sa razlogom nosi epitet – globalnog. Problem nije rezervisan samo za Indiju, već se javlja širom planete, pa su tako početkom meseca kod nas izmerene letnje temperature, za čak osam stepeni Celzijusa više u odnosu na nekadašnji prosek za ovo doba godine.

Iako su rešenja poznata napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore – svet u energetskoj tranziciji i dalje ne napreduje dovoljno brzo.

U međuvremenu, na svim meridijanima svedočimo razarajućim posledicama klimatskih promena po društvo, a to bi mogao da bude motiv za ubrzanje napora čovečanstva u obuzdavanju porasta temperature.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR