Istorijska odluka: Ujedinjene nacije su proglasile zdravu životnu sredinu ljudskim pravom

Za usvajanje rezolucije glasala je 161 država među kojima je bila i Srbija.

29/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je da svi na svetu imaju pravo na zdravu, čistu i održivu životnu sredinu. Ovaj potez se smatra veoma bitnim u misiji da se obuzda ubrzano propadanje prirodnog sveta.

Rezolucija je doneta juče, 28. jula, u sedištu UN-a u Njujorku. Za njeno usvajanje glasala je 161 država među kojima je bila i Srbija. Osam je bilo uzdržano.

Generalna skupština je navela klimatske promene i uništavanje životne sredine kao neke od ključnih pretnji za budućnost čovečanstva. Stoga je pozvala zemlje da ulože veće napore kako bi obezbedile svom narodu pristup čistoj, zdravoj i održivoj životnoj sredini.

Uprkos tome što rezolucija nije obavezujuća za 193 članice UN-a, očekuje se da će podstaći države da uključe ovo pravo u nacionalne ustave i regionalne sporazume, kao i da sprovode ove zakone. Pristalice ističu i da će ova odluka Ujedinjenih nacija obezbediti dodatna sredstva za aktiviste koji se protive ekološki destruktivnim propisima i projektima.

„Ova rezolucija šalje poruku da niko ne može da nam oduzme prirodu, čist vazduh i vodu, ili stabilnu klimu – barem ne bez borbe”, kazala je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, takođe je pozdravio ‘istorijsku’ odluku. Prema njegovim rečima, ovaj značajan razvoj događaja pokazuje da se države članice mogu udružiti u borbi protiv planetarne krize koja obuhvata tri oblasti – klimatske promene, gubitak biodiverziteta i zagađenje.

Vrhovni sud Brazila je nedavno prvi na svetu doneo presudu da Pariski sporazum o klimatskim promenama predstavlja ugovor o ljudskim pravima koji je u pravnoj hijerarhiji te zemlje sada iznad običnih zakonskih propisa. Zagovornici nove rezolucije Generalne skupštine nadaju se da će ona dovesti do više sličnih odluka u budućnosti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR