Usvojite koral i pomozite u obnovi ovih neprocenjivih i osetljivih ekosistema

Spoj humanitarne ideje i nauke može da bude dobro oružje u borbi za umanjivanje posledica od klimatskih promena. Dokaz za to je program usvajanja korala.

09/01/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Coral Vita, kompanija sa Bahama koja se bavi obnovom koralnih grebena, nudi mogućnost svakome da se pridruži restauraciji tako što će usvojiti koral koji se čuva na njihovoj farmi sve dok ne poraste dovoljno da bude spreman za sadnju.  

Na specijalizovanoj farmi, na ostrvu Velika Bahama, ova kompanija uzgaja raznovrsne otporne vrste korala koje kasnije rasađuje na ugrožene grebene, a kroz program Usvoji koral pruža priliku i drugima da se uključe u očuvanje koralnih grebena.

Oni koji podrže program i usvoje neki od ponuđenih korala kompanije Coral Vita dobijaju poseban sertifikat o vlasništvu, kao i redovna obaveštenja o svim koracima preduzetim od uzgoja do presađivanja korala na pravi greben.

Kako da pomognete očuvanje korala igrajući igricu na svom telefonu?

Uzgoj korala je proces u kome se fragmenti korala koji su se pokazali otpornijim na globalno zagrevanje sakupljaju sa lokalnih grebena i uzgajaju na farmama sve dok ne budu zreli da budu postavljeni na mesto restauracije u okeanu. 

Ovaj kopneni model uzgoja korala osnovala su dvojica prijatelja, Sem Tajker i Gator Halpern, uz pomoć saveta vodećih naučnika. Posebna prednost njihove metode je što skraćuje vreme uzgoja, koji bi inače u priodnim uslovima trajao godinama, na svega nekoliko meseci.

Coral Vita trenutno radi na nekoliko lokacija za restauraciju na južnim obalama Velike Bahame, ali se nadaju da će početi i sa obnavljanjem grebena u ostalim delovima ostrva, kao i na čitavom arhipelagu. U tom cilju planiraju izgradnju još nekoliko farmi u budućnosti.

Koralni grebeni su jedan od najvažnijih ekosistema na planeti. Oni su jedan od stubova života u okeanu i od njih zavisi život čak 25% svih okeanskih vrsta. Na taj način ovi neverovatni ekosistemi su takođe izvor hrane za stotine miliona ljudi, a pored toga važni su za turizam, ribolov i rekreaciju, dok za obale predstavljaju prirodni štit od talasa i erozije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nažalost, koralni grebeni širom sveta su ugroženi zbog rasta prosečne temperature i kiselosti okeana koje uzrokuju klimatske promene, ali i usled prekomernog ribarstva i zagađenja raznim polutantima. Procenjuje se da je od 1950. izgubljeno oko 50% koralnih grebena u svetu, a naučnici predviđaju da bi sa porastom prosečne temperature od 2 °C izumrlo 99% preostalih koralnih grebena, dok bi zaustavljanje globalnog zagrevanja na rast od 1,5 °C delimično spasilo korale, iako bi gubici i dalje bili izuzetno veliki od 70% do 90%.

Osnivače Coral Vite nisu pokolebale pesimistične prognoze, ali ni uragan Dorijan koji im je u jesen 2019. oštetio farmu. Njihov primer pokazuje da spoj humanitarne ideje i nauke može da bude dobro oružje u borbi za umanjivanje posledica od klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR