Kako da pomognete očuvanje korala igrajući igricu na svom telefonu?

Kroz ovu igru, korisnici uče o koralima i pomažu NASI da mapira morsko dno kako bi se očuvali koralni grebeni

19/04/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: NeMO - Net / The Guardian

Da li vas zabrinjava opstanak koralnih grebena, koji je sa rastom srednje globalne temperature u sve većoj opasnosti? Sada možete da pomognete da ovaj dom koji nastanjuje više od jedne četvrtine svih morskih životinja bolje upoznamo i razumemo, a potom to znanje iskoristimo u njegovom očuvanju.

Priliku za učešće u ovom pozitivnom kolektivnom poduhvatu, praktično ima svaki građanin sveta koji poseduje pametni telefon ili tablet, a za to su zaslužni Nasini naučnici. Oni su uz pomoć stručnjaka iz Silicijumske doline osmislili igricu koja nosi naziv NeMO-Net, u kojoj kroz igru korisnici klasifikuju korale i učestvuju u pravljenju pravih mapa koralnih grebena.

Iako korali prekrivaju manje od jednog procenta okeanskog dna, oni igraju veoma važnu ulogu u morskom ekosistemu, budući da pružaju dom i sklonište velikom broju životinjskih morskih vrsta. Sa gubitkom koralnih grebena, za koje je odgovorno, između ostalog i globalno zagrevanje, dovodi se u pitanje i opstanak svih njihovih stanovnika.

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koju uzrokuju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Dok čoveku na ovaj način okeani i dalje omogućavaju povoljne uslove za život, to za korale nije tako. Visoke temperature vode dovode do masovnog izbeljivanja korala.

Da li će korali preživeti klimatske promene?

Prošle godine je Veliki koralni greben u Australiji, čija je jedna četvrtina već izbeljena, dodatno izgubio više od 1000 individualnih grebena. Pored toga što se kao logičan zaključak nameće neophodnost prestanka zagrevanja okeana, ne bi li se izbeljivanje korala smanjilo i zaustavilo, naučnici su se dosetili i da naprave pomenutu igru.

Uz pomoć nje sakupiće se neophodne informacije, kao na primer, koje vrste korala umiru brže, a koje su otpornije, što će omogućiti naučnicima da razviju strategije za što je moguće efektivnije očuvanje koralnih grebena.

Trenutno je samo 8 odsto morskog dna mapirano sa fotografijama iste rezoluzije kao što su one kojima je mapirana kopnena površina. Mapiranje koralnih grebena klasičnim metodama podrazumeva obradu velike količine podataka i fotografija lošeg kvaliteta, što usporava analizu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zahvaljujući NeMO-Net igrici, koja je postala dostupna prošle godine i nakon samo mesec dana privukla 100 000 korisnika, korisnici mogu pomognu da se ovaj proces brže odvija tako što odgovaraju na pitanja o lokaciji korala, njihovom zdravlju i o tome kako se korali menjaju tokom vremena, proširujući dostupno znanje.

Fotografije koje klasifikuje jedan korisnik se povezuju sa fotografijama drugog korisnika i tako redom. Sve ove akumulirane informacije obrađuje superkompjuter, koji sa visokom preciznošću stvara fotografije koralnih vrsta i morskog dna.

Iako igrica samostalno ne može da spasi koralne grebene, može svakako da doprinese njihovom očuvanju kroz edukaciju svojih korisnika, kvalitetnije mapiranje morskog dna i podizanje društvene svesti o problemu. Time se povećava i šansa da se ovi ekosistemi sačuvaju.

Na ovom videu možete videti i detaljnije objašnjenje kako igra funkcioniše:

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR