Pridružite se online razgovoru o uticaju klimatskih promena na gradove u Srbiji!

O tome kako klimatske promene utiču na gradove u Srbiji razgovaraćemo 9. februara od 16 časova. Učestvuju Ana Vuković Vimić, vanredna profesorka meteorologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu

07/02/2023 autorka: Redakcija
0

Pozivamo vam da nam se u četvrtak 9. februara od 16 časova pridružite na online razgovoru o uticaju klimatskih promena na gradove u Srbiji.

Snažni toplotni talasi, kojih u poslednjim godinama ima sve više, život u gradovima tokom leta često mogu da učine gotovo nemogućim. Betonirane površine, nedostatak zelenila i neregulisana gradnja dodatno pojačavaju efekat urbanog ostrva toplote koji zajedno sa klimatskim promenama dovodi do izuzetno visokih temperatura koje nam ugrožavaju zdravlje i komfor.

Pored toga sve češće smo svedoci i urbanih bujičnih poplava koje nastaju nakon ekstremnih padavina i nanose veliku štetu imovini građana.

Šta ćete saznati:

  • Koliko bi u budućnosti mogli da se zagreju gradovi u Srbiji?
  • Koliko je tačno toplije u gradovima zbog betona?
  • Na koji način drveće i zelene površine smanjuju temperaturu?
  • Kako možemo da promenimo izgled i funkcionisanje naših gradova tako da se bolje uhvate u koštac sa promenama koje dolaze?
  • Šta je ekološki indeks i kako se može koristiti za planiranje razvoja gradova?
  • Da li je dobar projekat linijskog parka u Beogradu?

O svemu ovome razgovaramo sa Anom Vuković Vimić, vanrednom profesorkom meteorologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Ivanom Simićem, docentom na Arhitektonskom fakultetu.

Prijava

Učešće u online razgovoru je u potpunosti besplatno, ali je neophodno popuniti jednostavnu formu na sledećem LINKU kako biste mogli da dobijete podatke za pristup.

Vidimo se u četvrtak 9. februara od 16 časova!

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

O predavačima

Ana Vuković Vimić je doktor nauka iz oblasti meteoroških nauka, zaposlena je kao vanredna profesorka na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao. Drži nastavu iz oblasti meteorologije, klimatskih analiza i klimatskih promena sa merama adaptacije. Bavi se numeričkim modeliranjem procesa u klimatskom sistemu, naročito esktremnih vremenskih dogadjaja i analizom njihovih uticaja na privredu, zdravlje i životnu sredinu.

U zemlji i regionu često učestvuje u izradi studija i izveštaja o ranjivosti na klimatske promene. Na globalnom nivou angažovana je u aktivnostima koje se bave problemom suša i jakih nepogoda koje izazivaju razarajuće peščane oluje, što pored njenog naučnog angažovanja podrazumeva i podršku u kreiranju međunarodne politike pod inicijativom Svetske meteorološke organizacije i Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv degradacije zemljišta.

Ana je i dugogodišnja naučna saradnica Klime101.

Dr Ivan Simić je docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na Departmanu za urbanizam. 

U nastavi na fakultetu, naučnim istraživanjima i urbanističkoj praksi bavi se temom ekološkog urbanizma i adaptacijom gradova na klimatske promene. U svojstvu istraživača i eksperta iz oblasti urbanističkog planiranja učesnik je više nacionalnih i međunarodnih projekata koji je bave klimatskim promenama.

Ivan je i autor više članaka na Klimi101 od kojih vam je možda najpoznatiji onaj o investitorskom urbanizmu i gubitku zelenila u novoizgrađenim novobeogradskim blokovima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR