Kompanije Orsted i Vestas teže izgradnji vetroelektrana neto nultih emisija

Budući projekti razvoja vetra na moru, koje budu sprovodile kompanije Orsted i Vestas, imaće još manji negativan uticaj na našu planetu. Ključ je u korišćenju niskougljeničnog čelika za stubove i recikliranih materijala za krakove vetrenjača

19/06/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Vetroelektrane danas proizvode struju sa 99% nižim karbonskim otiskom u odnosu na ugalj, tako se svrstavajući među važna sredstva za energetsku tranziciju i borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, gasovi koji zagrevaju atmosferu oslobađaju se, na primer, pri proizvodnji, sastavljanju i rastavljanju vetrenjača. S obzirom na to da mnoge zemlje sveta teže da dostignu neto nulte emisije sredinom veka, i ove faze životnog veka vetroparkova trebalo bi da se dodatno ozelene.

S tim na umu, kompanije Orsted i Vestas odlučile su da se okrenu, kada je to komercijalno opravdano, upotrebi čelika sa nižim karbonskim otiskom za stubove vetrogeneratora na moru, kao i korišćenju recikliranih materijala za krakove.

Vodeći globalni igrači na polju obnovljivih izvora energije na taj način dodatno će neutralisati negativan uticaj vetroelektrana na klimu. Ovo je prva saradnja koja teži neto nultim vetroparkovima.

Kroz korišćenje otpadnog čelika, proizvedenog pomoću čiste energije vetra, emisije ugljenika nastalih pri proizvodnji teških čeličnih ploča za stubove mogu da se smanje i do 70%.

Povrh toga, Vestas je prošle godine razvio inovativni hemijski proces kojim se krakovi vetrenjača razgrađuju i transformišu u sirovinu za proizvodnju novih krakova vetrenjača. Na taj način, rešava se jedan od najvećih izazova u ovoj industriji: nemogućnost reciklaže elisa. Kada se rešenje skalira, Orsted će nabavljati krakove od recikliranih materijala od Vestasa što će dodatno ubrzati napredak tehnologije.

Kompanija Vestas razvila hemijski proces koji omogućava reciklažu svih vrsta krakova vetrenjača

Kako je saopšteno, integracija održivijih rešenja neće biti rezervisana za samo jedan projekat – već će se na njoj bazirati svi budući, zajednički poduhvati za razvoj vetra na moru. Najmanje jedna četvrtina vetrenjača u okviru novih vetroparkova na moru koje dve kompanije budu gradile imaće niži karbonski otisak.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

„Ne možemo biti defanzivni kada je reč o klimatskim promenama. I nema napretka bez partnerstava”, kazao je izvršni direktor Orsteda, Meds Niper.

„Zato smo mi u Orstedu veoma ponosni što smo se udružili sa Vestatom kako bismo integrisali i skalirali najsavremenija rešenja za dekarbonizaciju i cirkularnost u cilju ispunjenja budućih zahteva kupaca za neto nulte vetroelektrane.”

Orsted i Vestas su prve kompanije koje se bave razvojem i proizvodnjom obnovljivih izvora, a koje su u svoje poslovanje implementirale ciljeve u skladu sa ograničavanjem zagrevanja na 1,5 ºC.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR