3D štampane vetroturbine mogle bi uskoro da napajaju javne objekte u Nemačkoj

Nije samo njihov način proizvodnje neobičan, već i dizajn. Reč je o vetroturbinama sa vertikalnom osom, što znači da je osovina glavnog rotora postavljena poprečno u odnosu na vetar i da se glavne komponente nalaze u samoj osnovi vetroturbine

08/05/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Tokom aktuelne energetske krize, koja za sobom povlači različite mere za uštedu energije, mnogim javnim objektima kao što su škole postaje sve teže da pokriju svoju potrošnju.

„Ovim projektom po prvi put otvaramo novi put za urbanu proizvodnju energije u ovom obimu u cilju da javni objekti budu samodovoljni”, kazao je profesor Jilman Ujgun sa Univerziteta Constructor u nemačkom gradu Bremenu.

Zajedno sa svojim timom, Ujgun proučava i razvija vetroturbine koje će se proizvoditi pomoću univerzitetskog 3D štampača. Ali nije samo njihov način proizvodnje neobičan, već i dizajn.

U pitanju su vetroturbine sa vertikalnom osom, što znači da je osovina glavnog rotora postavljena poprečno u odnosu na vetar i da se glavne komponente nalaze u samoj osnovi vetroturbine.

Da li ćemo u budućnosti živeti u 3D štampanim kućama?

Vetroturbine su namenjene korišćenju u javnim objektima, pre svega u školama.

„Nakon uspešnog testiranja u srednjoj školi Hohenkirken, projekat će se lako i brzo proširiti kako bi doprineo energetskoj tranziciji”, izjavio je Ujgun.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ali 3D štampanje vetroturbina nije novina. Tako belgijsko udruženje From Waste to Wind pravi 3D štampane vetroturbine od reciklirane plastike, a postoje i različiti manji modeli koji služe kao mikro-generatori i mogu da pokriju potrošnju LED sijalice.

Iako ova tehnologija još nije zastupljena u velikom obimu, u budućnosti bi mogla da doprinese smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte zbog dostupnosti 3D štampača i ogromnog neiskorišćenog potencijala vetroenergije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR