Naučnici razvili baterije sa vodom koje je moguće reciklirati: Da li bi mogle da zamene litijumske baterije?

Ne brinite, vodene baterije neće se zapaliti ili eksplodirati!

18/03/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: RMIT

Pomoću vode, svet bi mogao da utaba put ka održivijim i bezbednijim alternativama konvencionalnih baterija.

Ovo je otkrio međunarodni tim istraživača predvođenih Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Melburna (RMIT).

Tri su ključne komponente svake baterije: katoda, anoda i elektrolit. U baterijama koje svakodnevno koristimo poput litijumskih i olovnih, kao elektrolit koristi se hemijski rastvor koji, kada se jednom iskoristi, ne može tako lako da se povrati.

S tim na umu, naučnici su u laboratoriji zamenili opasne hemikalije – vodom. Običnom, čistom vodu koju pijemo.

„Međutim, u tu vodu dodali smo aditive kao što su neorganske soli”, objasnio je vodeći autor istraživanja, Tiani Ma, za Gardijan.

Rezultat su vodene baterije na bazi magnezijuma, koje za razliku od litijumskih ne mogu da se zapale ili eksplodiraju.

Ali to je tek prva u nizu njihovih pozitivnih strana. Naredna je mogućnost ponovne upotrebe i reciklaže.

„Naše baterije se mogu bezbedno rastaviti, a materijali ponovo upotrebiti ili reciklirati čime se rešavaju izazovi odlaganja na kraju njihovog životnog veka sa kojima se potrošači, industrija i vlade širom sveta suočavaju uz aktuelnu tehnologiju skladištenja energije”, naglasio je Ma.

Vodene baterije su pre svega pogodne za razvoj velikih energetskih skladišta i za integraciju obnovljivih izvora, posebno imajući u vidu njihove prednosti kada je u pitanju bezbednost.

Ali u budućnosti njihovo polje primene bi moglo da se proširi…

„Kako naša tehnologija bude napredovala, tako bi i druge primene u skladištenju energije manjeg obima mogle da postanu realnost poput napajanja kuća i elektronskih uređaja za zabavu.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U vodene baterije se ugrađuju magnezijum i cink koji su rasprostranjeni u prirodi, jeftini i manje toksični u poređenju sa materijalima u drugim vrstama baterija.

Uz smanjene troškove, dolaze i niži rizici po ljudsko zdravlje i životnu sredinu. A povrh toga, proizvodni proces je jednostavan, čime bi se omogućila masovna proizvodnja vodenih baterija.

Da li to znači da uskoro možemo da očekujemo njihovu komercijalizaciju? Zavisi od toga šta za vas znači „uskoro”.

Vodene baterije imaju potencijal da zamene olovne u kratkom roku – za dve do tri godine, kao i da potencijalno zamene litijumske nešto kasnije, za pet do deset godina od sada, otkrio je Tiani Ma.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR