Indija zabranila plastične proizvode za jednokratnu upotrebu

Indija je jedan od najvećih generatora plastičnog smeća na svetu. Zabranom 19 vrsta plastičnih proizvoda pokušaće to da promene.

04/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Globalnu inicijativu, jul bez plastike, Indija je dočekala na odgovarajući način – u petak, 1. jula 2022, u ovoj zemlji stupila je na snagu zabrana plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, od slamčica preko pakovanja za cigarete do kesa. Poduhvat je posebno značajan zato što je Indija poznata po prizorima ulica i reka zatrpanih smećem.

Kompanije koje posluju u oblasti hrane, pića i potrošačkih dobara lobirale su da se tranzicija odloži zbog nedostatka ili visoke cene alternativa. Proizvođači plastike su takođe težili odlaganju zabrane naglašavajući da bi kao ona mogla da rezultuje inflacijom i gubitkom posla za mnoge ljude. Ipak, vlasti su ostale nepokolebljive.

U cilju smanjenja zagađenja u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svetu zabranjeni su proizvodnja, uvoz, distribucija, prodaja i korišćenje ukupno 19 jednokratnih artikala od plastike. Među njima su štapići za uši, čaše, pribor za jelo, pozivnice. Ovi proizvodi su označeni kao da nemaju dovoljnu korisnost, a imaju visok potencijal da budu odbačeni, a naglašava se da njihove zamene postoje. Hiljade drugih artikala, kao što su flaše za vodu i kesice za čips, i dalje su dozvoljene.

Kompanija za istraživanje tržišta Kotak Institutional Equities saopštila je da udeo plastike koja se koristi u zabranjenim proizvodima svega 2-3%. 

Kako se navodi, industrija se brzo prilagođava, pa se već proizvode papirne slamčice i biorazgradiva pakovanja za cigarete, međutim zabrana je ozbiljan udarac zadala prodavcima voća i povrća na ulicama kojima su tanke kese od plastike znatno priuštivija opcija za pakovanje namirnica u odnosu na papirne. Procenjuje se da će se milioni stanovnika biti pogođeni novim potezom vlade.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Plastika je veliki izvor zagađenja u Indiji, prema godišnjem izveštaju iz 2020. ova zemlja je peta na listi najvećih generatora plastičnog smeća na svetu (3,5 miliona tona). Zbog lošeg sistema za upravljanje otpadom plastika biva nemarno odbačena u gradove i prirodu ugrožavajući zdravlje ljudi i životne sredine. Sada bi taj problem trebalo da bude umanjen.

Povrh toga, tokom proizvodnje plastike oslobađaju se gasovi sa efektom staklene bašte, a njihove količine su posebno velike u državama poput Indije u kojoj se fabrike napajaju pretežno električnom energijom iz fosilnih goriva. Stoga će novouvedena zabrana plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu predstavljati važno sredstvo i u smanjenju štetnih emisija. 

Ministarstvo Indije je istaklo da će se implementacija zabrane nadzirati, a svako ko je prekrši suočiće se sa kaznom zatvora od pet godina ili novčanom kaznom od 100.000 rupija (oko 1.200 evra).

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR