Dugotrajna izloženost zagađenju vazduha povećava rizik od depresije i anksioznosti

Istraživanje, koje je pratilo zdravstveno stanje skoro 400 hiljada stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva tokom perioda od 11 godina, otkriva koliko je zagađen vazduh poguban po mentalno zdravlje ljudi

10/02/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.

Autori istraživanja, objavljenog u medicinskom časopisu JAMA Psychiatry, pratili su 389 hiljada pojedinaca iz baze podataka Ujedinjenog Kraljevstva (UK Biobank) u proseku 11 godina. Na samom početku posmatranja niko od njih nije imao dijagnozu depresije ili anksioznosti.

Istraživači su analizirali zdravstvenu sliku učesnika do datuma dijagnostifikovanja depresije ili anksioznosti, gubitka praćenja, smrti ili 29. februara 2020, šta god je od navedenog nastupilo prvo.

Nakon zaključivanja studije, kod 13.131 osoba dijagnostifikovana je depresija, a kod 15.835 anksioznost. Prema naučnoj analizi, oni koji su izloženi najvišim nivoima aerozagađenja imali su 16% veću verovatnoću za razvojem depresije, odnosno 11% višu verovatnoću za pojavom anksioznosti.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, ni oni koji žive u područjima sa nižim aerozagađenjem nisu pošteđeni negativnih efekata na mentalno zdravlje. Povećani rizik od depresije i anksioznosti takođe je primećen među stanovnicima koji udišu vazduh čije su godišnje koncentracije zagađujućih materija manje od propisanih vrednosti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Samim tim, nalazi pokazuju da su neophodni stroži standardi ili regulative za kontrolu zagađenja vazduha, kao i da smanjena izloženost većem broju polutanata vazduha može da ublaži teret depresije i anksiotnosti”, zaključuje se.

U međuvremenu u Srbiji, po procenama Ministarstva zaštite životne sredine, samo od akutnih posledica zagađenja česticama PM 2,5 svake godine umre gotovo 10.000 ljudi. Dok efekti zagađenja vazduha na naše mentalno zdravlje za sada ostaju nepoznanica.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR