Kako engleski startap besplatno zagreva vodu u javnim bazenima pomoću viška toplote iz data centara?

Simbioza javnih bazena i data centara pruža korist za obe strane: toplota iz kompjutera zagreva vodu, a prenos toplotne energije u bazene rashlađuje kompjutere

05/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zbog rastućih cena energije brojni javni bazeni u Ujedinjenom Kraljevstvu suočili su se sa opasnošću od zatvaranja. Zagrevanje vode doprinosi, u velikoj meri, porastu njihovih troškova. Startup Deep Green ima potencijalno rešenje koje bi izdatke na tom polju svelo na nulu, a ono je već u fazi testiranja u okrugu Devon.

„Izgradili smo mali data centar u rekreativnom centru u Ekmautu”, kazao je izvršni direktor startapa, Mark Bjornsgard, za radio BBC. „Većina normalnih data centara baca toplotu koju proizvode kompjuteri. Mi hvatamo našu i besplatno je dajemo bazenu za grejanje vode.”

Do kraja godine još dvadesetak javnih bazena moglo bi da primenjuje istu tehnologiju za zagrevanje.

Međutim, korist nije jednostrana.

Toplota iz kompjutera zagreva vodu, a prenos toplotne energije u bazene rashlađuje kompjutere.

„Odlično je za njih jer se smanjuju troškovi grejanja bazena i emisije ugljenika, i dobro za nas zato što možemo da ponudimo jeftinije kompjuterske usluge s obzirom na to da nemamo izdatke za rashlađivanje”, objasnio je Bjornsgard.

U proteklih trideset godina, pretežno u opustelim područjima, nikle su ogromne zgrade u kojima milioni kompjutera proizvode velike količine toplote.

Prema rečima izvršnog direktora startapa, svetu će u budućnosti biti neophodno deset puta više kompjutera. „Ne možemo da izgradimo deset puta više data centara. Dakle, potrebno je da ih decentralizujemo i pozicioniramo njihove delove tamo gde se koristi toplota.”

Predviđa se da će računi za energiju u rekreativnom centru u Ekmautu skočiti na 100 hiljada funti ove godine. A partnerstvo sa Deep Green-om donosi mu olakšanje astronomskih troškova.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Među engleskim javnim bazenima vlada visoko interesovanje da se pridruže inicijativi. Stoga je startap odlučio da rešenje, umesto na planiranih sedam bazena, implementira na ukupno dvadeset.

Analiza, koju je objavio Guardian, pokazuje da je Engleska izgubila čak 400 javnih bazena od 2010, a područja koja su na najozbiljnijem udaru su ona koja imaju najveće zdravstvene potrebe. Njihova simbioza sa data centrima mogla bi da pruži spas za određene javne bazene u jeku energetske krize.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR