Britanski ministar životne sredine dao ostavku zbog apatije vlade prema prirodi i klimatskim promenama

Uprkos tome što se ne nalazi na samom vrhu britanske vlade, ostavka Zaka Goldsmita odjeknula je svetskim medijima

04/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / Chris McAndrew / CC BY 3.0

U petak prošle nedelje britansko Ministarstvo inostranih poslova, Komonvelta i razvoja ostalo je bez jednog ministra životne sredine: Zak Goldsmit podneo je ostavku zato što je razočaran u skorašnja zalaganja Ujedinjenog Kraljevstva kada je reč o borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, razotkrivši tako podele među vladajućim „torijevcima”.

U svom pismu premijeru Rišiju Sunaku, kojeg optužuje da je „nezainteresovan”, Goldsmit je pohvalio dosadašnje uspehe svoje zemlje, ali smatra da je aktuelna vlada apatična prema najvećim izazovima sa kojima se svet suočava.

Kako on piše, Ujedinjeno Kraljevstvo je predvodilo čovečanstvo u uspostavljanju sporazuma iz Montreala o zaštiti trećine kopna i okeana. A britanski političari pomogli su da se pokrene priča o donošenju međunarodnog dogovora za okončanje zagađenja plastikom i kreirali programe za finansiranje očuvanja biodiverziteta.

Ako je tako, gde je onda pošlo po zlu?

„Naši napori na širokom polju ekoloških problema jednostavno su stali”, naglašava Zak Goldsmit. 

On konstatuje da je „užasnut” zato što su Britanci polako napuštali svoje obaveze na nacionalnom i svetskom nivou.

Prema Goldsmitovim rečima, svaka anketa, bez izuzetka, pokazuje da ljudi veoma brinu za prirodu i dobrobit drugih vrsta, kao i da žele da planetu narednoj generaciji predaju u boljem obliku. 

Ministar u ostavci pomenuo je da su Britanci previše često odsutni sa ključnih foruma. Podsećamo, malo je falilo da premijer Riši Sunak propusti prošlogodišnji Klimatski samit u Šarm el Šeiku, ali je u poslednjem trenutku preokrenuo svoju odluku da ne ode u Egipat. Zbog najavljenog izostanka objašnjenog fokusom na domaću ekonomiju, Sunak se suočio sa brojnim kritikama.

Treba imati u vidu da pozicija ministra u vladi Ujedinjenog Kraljevstva nije jednakog nivoa kao kod nas. Vlast je podeljena u 24 ministarska departmana kojima rukovode sekretari, a u čijem se sastavu, ispod samih rukovodilaca, nalaze ministri. Zak Goldsmit je pripadao Ministarstvu inostranih poslova, Komonvelta i razvoja u kojem je bio zadužen, između ostalog, za klimu, životnu sredinu, energetiku i prekookeanske teritorije.

Međutim, to ne umanjuje jačinu i ozbiljnost njegove poruke. Brojni zeleni aktivisti pozdravili su Goldsmitovu ostavku, a među njima i Šaun Spirs, direktor istraživačkog centra Green Alliance.

„Zak Goldsmit se dugi niz godina neumorno borio za životnu sredinu i imao je značajan uticaj kao ministar”, kazao je Spirs za britanski medij „i”.

„Ali bez snažne podrške sa vrha, ministar ima ograničen doseg.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Goldsmitovo povlačenje iz vlade desilo se samo dva dana nakon što je objavljen godišnji izveštaj tamošnjeg Komiteta za klimatske promene koji je ocenio kako ova zemlja gubi status globalnog lidera u klimatskoj akciji.

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo prva članica grupe sedam najbogatijih nacija (G7) koja je 2019. godine usvojila ciljeve o dostizanju neto nultih emisija sredinom veka, uz strategije koje su trenutno na snazi to neće biti ostvareno, stoji u ovom izveštaju.

Dodatno zabrinjava to što je krajem prošle godine odobreno otvaranje rudnika uglja, prvi put u poslednjih 30 godina. Komitet za klimatske promene proračunao je da će se tako emitovati oko 9 miliona tona gasova koji zagrevaju atmosferu svake godine.

Povrh toga, u oktobru je pokrenuta prva runda izdavanja dozvola za projekte nafte i gasa nakon 2019. kako bi se povećala domaća proizvodnja i smanjila zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije, umesto da se, u svetlu rastućih temperatura, smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, nezavisno od porekla.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR