Evropski parlament usvojio Zakon o obnovi prirode, teži se obnovi 20% kopnenih i morskih područja u EU do 2030.

Obnova isušenih tresetišta, sadnja tri milijarde stabala drveća, puštanje reka da ponovo „podivljaju”… Novi Zakon o obnovi prirode u Evropskoj uniji stavlja fokus na pomoć narušenim ekosistemima i klimi

04/03/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Borba za spas prirodnog okruženja, koje je decenijama unazad uništavano ljudskim aktivnostima, u Evropskoj uniji hvata zalet. Dobar pokazatelj njihovog zelenog usmerenja dobili smo prošle nedelje kada je 27. februara Evropski parlament konačno dao „zeleno svetlo” novom Zakonu o obnovi prirode.

Dugoočekivani zakon predložen je još u junu 2022. i njegov fokus je na obnovi degradiranih prirodnih predela u ovoj zajednici zemalja pre svega, teži se obnovi najmanje petine kopnenih i morskih područja u Evropskoj uniji do 2030.

Uprkos protestima poljoprivrednika u nekoliko zemalja članica zbog pravila o zaštiti životne sredine, novi Zakon o obnovi prirode glasom „za” podržalo je 329 evroposlanika, „protiv” je glasalo njih 275, dok je uzdržanih bilo ukupno dvadeset četvoro.

„Danas je važan dan za Evropu s obzirom na to da sa zaštite i očuvanja prirode prelazimo na njenu obnovu”, izjavio je španski političar i poslanik, Cezar Luena.

„Regulativa će obnoviti degradirane ekosisteme poštujući poljoprivredni sektor tako što će zemljama članicama pružiti fleksibilnost. Želeo bih da zahvalim naučnicima zato što nam obezbeđuju naučne dokaze za borbu protiv poricanja klimatskih promena, a mladim ljudima zato što nas podsećaju da ne postoji ni planeta B, ni plan B.”

Preko 80% evropskih staništa nalazi se u lošem stanju, navodi Evropski parlament.

Da bi se postigli ciljevi Evropske unije, članice moraju da do kraja decenije poboljšaju stanje najmanje 30 odsto staništa u lošem stanju, uključujući šume, livade, močvare, reke i jezera. Taj procenat mora biti povećan na 60% do 2040. i zatim 90% do 2050.

Evropska komisija – izvršni organ Evropske unije – smatra da je ovaj dokument neizostavni korak ka ostvarenju njihovih ciljeva kako na polju biodiverziteta, tako i na polju klime. 

S obzirom na to da je jedan od najisplativijih načina za smanjenje štetnih emisija u poljoprivredi zapravo obnova isuštenih tresetišta, i ona su se našla među fokalnim tačkama Zakona: zemlje Evropske unije do 2030. moraju obnoviti najmanje 30% isušenih tresetišta, 40% do 2040. i 50% do 2050.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zakon zahteva i sadnju tri milijarde stabala drveća, kao i obnovu najmanje 25 kilometara reka u vodotokove koji slobodno teku.

Kako se navodi, obnova ekosistema i vrsta koje ih naseljavaju će

  • povećati biološku raznovrsnost,
  • obezbediti besplatne usluge prirode kao što su prečišćavanje vode i vazduha i zaštitu od poplava,
  • pomoći u održanju globalnog zagrevanja na 1,5 °C i
  • doprineti izgradnji evropske otpornosti, sprečavajući prirodne katastrofe i smanjujući rizike za bezbednost hrane.

Pre nego što Zakon stupi na snagu, čeka se i na njegovo usvajanje u Savetu Evropske unije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR