U Španiji pušteno u rad najveće evropsko postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika

Proizvedeni zeleni vodonik koristiće se u fabrici đubriva.

23/05/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Iberdrola
Fotografija: Iberdrola

Španska kompanija Iberdrola otvorila je nedavno u španskoj opštini Portolano najveće evropsko postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika vredno 150 miliona evra. Proizvedeni zeleni vodonik koristiće se u tamošnjoj fabrici đubriva Fertiberia Group i zameniće upotrebu prirodnog gasa.

Projekat će omogućiti godišnje uštede emisija ugljen-dioksida od čak 78 hiljada tona i godišnju proizvodnju 3 hiljade tona zelenog vodonika koji nastaje elektrolizom vode bez emisija gasova sa efektom staklene bašte. Otvaranju postrojenja prisustvovao je i kralj Španije Filip VI.

Nulte emisije ugljen-dioksida, u sklopu ovog projekta, postižu se zahvaljujući integraciji solarne elektrane kapaciteta 100 MW, kao i baterija za skladištenje viškova struje kapaciteta 20 MWh.

U izgradnji su korišćeni specijalni bifacijalni solarni paneli koji hvataju više sunčeve energije pa samim tim imaju i veću izlaznu snagu. Procenjuje se da će godišnja proizvodnja solarne elektrane biti 156 hiljada MWh što bi bilo dovoljno za snabdevanje više od 47 hiljada domova.

Ignjacio Galan, predsednik Iberdrola, istakao je u svom govoru da je ulaganje u tehnologije koje doprinose dekarbonizaciji privrede i povećanju energetske nezavisnosti rezultat kompanijske filozofije o podršci reindustrijalizaciji zemlje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Do 2027. godine planirano je da Iberdrola uveća proizvodnju zelenog vodonika za Fertiberia Group na 40 hiljada tona u toku godine uz moguću investiciju od 1800 miliona evra. Kako se navodi, realizacija ove inicijative bi pokrila 20% nacionalnih ciljeva za 2030. i osigurala da se čak četvrtina vodonika koji se koristi trenutno u Španiji proizvodi bez oslobađanja ugljen-dioksida.

Prelazak industrije sa sivog na zeleni vodonik podržan je i novim planom Evropske unije za ubrzanje energetske tranzicije, REPowerEU.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR