Beč u odgovoru na klimatske promene: Sade se vrste drveća otpornije na vrućine i redovno zalivaju stabla

Dodatno, nove sadnice premazuju se belim premazom kao zaštita od ekstremnih vremenskih uslova

29/07/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Kancelarija grada Beča u Beogradu

Skoro polovinu Beča (45%) zauzimaju zelene površine, pokazuju zvanični podaci iz 2020. godine.

Uz takve brojke nije ni čudo da se glavni grad Austrije svrstava među najzelenije evropske prestonice. Sa druge strane, manje od trećine Beograda (31%) je zeleno što nas stavlja na začelje iste te kolone.

Drveće čini život u urbanim centrima podnošljivijim, pogotovo tokom letnjih vrućina koje, u svetlu klimatskih promena, postaju jače, dugotrajnije i učestalije.

Prema nekim procenama, Bečlije utočište od gradske vreve i betona mogu pronaći na oko hiljadu hektara parkova i šuma. Iako nude spas od rastućih temperatura, ni sama stabla nisu lišena negativnog uticaja zagrevanja.

Imajući na umu sve veći broj toplih dana u toku godine, nadležni organi odlučili su da sade drveće otpornije na toplotu, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

U saradnji sa domaćim i međunarodnim stručnjacima, u Beču je napravljena lista od devetnaest vrsta koje dobro podnose gradske vrućine. Među njima su javor klen, kelreuterija (lampion drvo) i koprivić koji se u Beču intenzivnije koristi poslednjih deset godina.

Ali ublažavanje posledica klimatskih promena na drveće tu ne staje…

Kada austrijsku prestonicu pogode žestoke vrućine, zalivanje se intenzivira. Mlada stabla dobijaju vodu jednom nedeljno, a po potrebi i dva puta. Na ovom poduhvatu, leti se angažuje oko 150 radnika gradskog zelenila.

Kako se navodi, pored ručnog navodnjavanja, koristi se i preko 1.000 automatskih sistema za zalivanje, kao i preko 24.000 vreća za zalivanje koje otpuštaju vodu u predelu korena stabla.

Dodatno, nove sadnice se premazuju belim premazom kao zaštita od ekstremnih vremenskih uslova.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U Beču se primenjuje i relativno nov sistem: princip sunđeraste strukture uličnih podloga, koje istovremeno ispunjavaju tehničke zahteve izgradnje puteva i biološke potrebe drveća.

Naime, zemljište ispod pešačkih staza, parkinga ili ulica je porozno, a samim tim, drveće dobija više prostora za širenje korenja i može da upije više vode. Povrh toga, na ovaj način, stvara se prostor za zadržavanje kišnice, što rasterećuje kanalizacioni sistem i tokom sušnih perioda obezbeđuje vodu za vegetaciju.  

S obzirom na nedavno iskustvo poplavljenog Beograda koje se, kao po pravilu, ponavlja posle obilnih padavina, izgleda da bismo od Beča mogli da naučimo lekciju-dve koje će nas učiniti bolje pripremljenim na klimatske promene.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR