„Svet bez kraja”, strip o klimatskim promenama, u Francuskoj prodat u milion primeraka

Ovaj strip već dve godine dostupan je na hrvatskom jeziku i mogao je da se kupi i u domaćim knjižarama, ali trenutno ga nema na stanju

21/10/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kada je 2019. ilustrator stripova Kristof Blen udružio snage sa najpoznatijim francuskim stručnjakom za klimu, Žan-Markom Jankovisijem, rezultat je bio „Svet bez kraja”.

U pitanju je zabavan, ali istovremeno zabrinjavajući strip o fosilnim gorivima i tome kako smo njihovim besomučnim sagorevanjem izmenili klimu na planeti. Osvrće se na prošlost, sadašnjost, ali i projekcije sumorne budućnosti na još toplijoj Zemlji.

„Svet bez kraja” na francuskom, odnosno Le Monde sans fin, objavljen je u oktobru 2021. godine, a već naredne 2022. postala je to najprodavanija knjiga u svim kategorijama na nacionalnom nivou.

U Francuskoj, do sada je prodato preko milion primeraka stripa, koji se smatra kao „jedan od najblistavijih sažetaka klimatskih pitanja ikada napisanih”.

Od sledeće nedelje, prvi put će se naći na tržištu na engleskom, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je reč o našem regionu, u domaćim knjižarama prethodno je bilo moguće kupiti hrvatski prevod dela koji je svetlost dana ugledao još 2022. godine (sažetak dostupan OVDE).

Sam naslov knjige oslikava paradoks, objasnio je Jankovisi za Gardijan.

„Bila je to Kristofova ideja”, rekao je on, „i ja sam pomislio da veoma dobro oslikava romantičnu priču o razvoju i izobilju bez kraja, što je tačno ono što su nam donosila fosilna goriva neko vreme. Naravno, preuveličavanje u naslovu jasno je svima: svet nije bez kraja.”

Međutim, za produženje njegovog životnog veka postoje rešenja, a rešenja koja se nude u ovom stripu ispostavila su se kao veoma kontroverzna.

Prema tvrdnjama autora, nuklearna energija je jedini način za dekarbonizaciju mreže dok se istovremeno održavaju sve koristi industrijskog društva.

Ali i dalje od toga… Ne samo da nuklearke stavljaju na pijedastal, već Blejn i Jankovisi potcenjuju značaj i ulogu obnovljivih izvora poput vetra i solara.

Njihov pristup pokrenuo je lavinu kritika čak i u Francuskoj, zemlji koja većinu struje (65%) svakako proizvodi u nuklearnim elektranama. Zagovornici obnovljivih izvora optužili su da je delo pristrasno prema nuklearnoj energiji, ukazujući na veze između Jankovisija, inače profesora i savetnika za energetiku, sa energetskim sektorom.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Bez obzira na neslaganje, strip se odlično prodaje, a autori su to pripisali njegovoj dostupnosti jer nudi jednostavan i diskretan način da ljudi kojima je stalo do klimatskih pitanja pomoću „Sveta bez kraja” objasne probeme drugima.

„Kada je knjiga objavljena, očekivao sam da će postati viralna”, naglasio je Blen. „I postala je viralna.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR