Čuveni Central park u Njujorku postaje klimatska laboratorija

U najvećoj njujorškoj zelenoj oazi naučnici će proučavati efekat zagrevanja na biljni i životinjski svet u urbanim parkovima, ali i ljude koji tu svakodnevno prolaze.

26/01/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Central park, čuveno obeležje grada Njujorka i njegova najveća zelena oaza uskoro dobija novu važnu ulogu. Istraživači sa univerziteta Jejl i lokalnih organizacija za očuvanje prirode će koristiti ovaj park kao klimatsku laboratoriju za proučavanje efekata klimatskih promena na urbane parkove.

Laboratorija za klimu Central parka je udružen poduhvat Jejlove škole za životnu sredinu, i njujorških organizacija za očuvanje prirode The Central Park Conservancy i Natural Areas Conservancy.

Zadatak istraživača će biti da nadgledaju, mapiraju i analiziraju promenljive klimatske uslove kako bi bolje razumeli kako zagrevanje utiče na biljni i životinjski svet parka kao i na desetine hiljada ljudi koji svakodnevno prolaze kroz njega.

„Parkovi su od suštinskog značaja za Njujorčane, kao što se pokazalo u poslednjih nekoliko godina, ali poplave, jaki vetrovi i ekstremne temperature predstavljaju pretnju po njih. Central Park Climate Lab započinje novu eru u istraživanju i saradnji koja će našim ekspertima u parkovima pružiti bolje alate za borbu protiv klimatske krize, i biće model za urbane parkove širom zemlje.” – u navodi Erik Adams, gradonačelnik Njujorka, u svom saopštenju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Poslednjih decenija grad je pretrpeo niz klimatskih katastrofa. Među poslednima je uragan Ida koji je u septemrbu prošle godine uzrokovao ogromne količine padavina koje su dovele do poplava u pojedinim delovima grada. Njujork se sve češče suočava i sa jakim toplotnim talasima tokom leta, a pet najtoplijih julskih meseci u istoriji dogodilo se između 2010. i 2020. godine.

Stručnjaci se nadaju da će nalazi laboratorije biti široko primenljivi i da će koristiti i drugim gradovima da identifikuju i ublaže klimatske uticaje na svoje urbane zelene površine. Takođe, cilj studije je da pomogne kreatorima gradskih politika u razvoju strategija za prilagođavanje svojih parkova planeti koja se zagreva.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR