Evropski parlament odlučio: Gas i nuklearna energija u nekim situacijama mogu da se označe kao zelena ulaganja

Da li će nova odluka Evropskog parlamenta da podrije napore Evropske unije da do 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost?

07/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Evropski parlament juče je izglasao da projekti razvoja gasa i nuklearne energije mogu da se posmatraju kao održiva ulaganja na finansijskim tržištima u određenim situacijama. Ovo bi moglo da omogući da se u tom pravcu slije na stotine milijardi evra u vidu jeftinih zajmova ili čak državnih subvencija.

Zakonodavni organ Evropske unije tako je podržao predlog Evropske komisije iz februara ove godine da se u tzv. zelenu taksonomiju uvrste gas i nuklearna energija kao tranziciona goriva, i to pod uslovom da podržavaju put zajednice ka klimatskoj neutralnosti.

Za gas je bitno da da novoizgrađeni kapaciteti do 2030. zamenjuju prljavija fosilna goriva tj. ugalj i naftu, potom da se do 2035. prebace na niskougljenični gas kao što je vodonik, kao i da ostanu u okvirima maksimalnih emisija u narednih 20 godina. Za nuklearnu energiju treba da se ispoštuju svi zahtevi vezani za bezbednost životne sredine, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Zelena taksonomija zapravo predstavlja sistem klasifikacije koji je ustanovljen kako bi investitori, donosioci odluka i kompanije mogli da znaju koje ekonomske aktivnosti su ekološki prihvatljive i u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom. Osnovni cilj je da se privatna ulaganja usmere u pravcu projekata za ostvarenje klimatske neutralnosti.

Ukoliko se 20 od 27 zemalja članica ne usprotivi tome da se gas i nuklearna energija proglase održivim investicijama, što je veoma malo verovatno, ova pravila počeće da se primenjuju 1. januara 2023. godine. 

Glasanje u Evropskom parlamentu je bilo napeto. Ukupno 328 poslanika glasalo je za donošenje ovakve odluke, 278 protiv, dok je 33 bilo uzdržano. Kako bi se stavio veto na predlog Evropske komisije trebalo je da glas „protiv” da apsolutna većina, odnosno 353 člana Evropskog parlamenta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Javnost je jednako podeljena kao zakonodavci, oglasile su se mnoge organizacije, aktivisti i fondacije koje su se suprotstavile potezu uz raznovrsne argumente.

Kritičari smatraju da će ovo samo produžiti zavisnost Evrope od fosilnih goriva koja treba da bude okončana što pre u svrhu borbe protiv klimatskih promena, ali i smanjenja upotrebe ruskih energenata. A pojedini su zabrinuti i zbog radioktivnog otpada koji potiče iz nuklearninih elektrana.

Novodonetom odlukom, prema mišljenju protivnika, Evropska unija rizikuje da ne dostigne klimatsku neutralnost sredinom veka kao što to planira, ali i povećava opasnost od nuklearnih nesreća. Kako se naglašava – iako je taksonomija osmišljena u cilju sprečavanja greenwashing-a, predlog da se gas i nuklearna energija klasifikuju kao zeleni i sam predstavlja oblik lažnog predstavljanja investicija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR