Generalni sekretar UN-a poručio svetskim liderima: Prestanite da o obnovljivim izvorima govorite kao o projektu u dalekoj budućnosti. Bez njih nema budućnosti!

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, na predstavljaju novog izveštaja o stanju klime pozvao je na ubrzanje obnovljive energetske tranzicije.

18/05/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Svetska meteorološka organizacija
Fotografija: Wikimedia / CC-BY-4.0: © European Union 2021– Source: EP

Svetska meteorološka organizacija predstavila je danas, 18. maja, u Ženevi sveobuhvatni izveštaj o stanju klime tokom 2021. godine. Dokument donosi dosta zabrinjavajućih saznanja o tome koliko smo ozbiljno narušili Zemlju sagorevanjem fosilnih goriva – prošle godine oboreni su, između ostalih, rekordi na polju porasta nivoa mora i koncentracija gasova sa efektom staklene bašte.

Ukoliko se globalna tranzicija na zelenu energiju ne odvija dovoljno brzo i odlučno, situacija će biti još dramatičnija.

„Vreme ističe. Kako bi zagrevanje do 1,5 °C bilo izvodljivo i kako bismo sprečili najgore posledice klimatske krize, svet mora da dela u narednoj deceniji”, konstatovao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, u video-poruci povodom objavljivanja ovog bitnog izveštaja.

„Pitanje je trenutka kada ćemo zabeležiti narednu najtopliju godinu”, predočio je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Peteri Talas. „Klima se menja pred našim očima. Toplota zarobljena gasovima sa efektom staklene bašte, koje su proizveli ljudi, zagrevaće planetu za mnoge dolazeće generacije. Porast nivoa mora, kao i zagrevanje i acidifikacija okeana, nastaviće se stotinama godina ako se ne pronađu načini za uklanjanje ugljenika iz atmosfere.”

Gutereš: „Uže spasa nalazi se tačno ispred nas”

Dobre vesti su, prema Guterešu, to što se uže spasa nalazi tačno ispred nas. 

„Transformacija energetskih sistema nam je nadohvat ruke. Tehnologije za obnovljivu energiju, kao što su vetar i solar, lako su dostupne i u većini slučajeva jeftinije od uglja i drugih fosilnih goriva”, kazao je on i dodao još jednu prednost ulaganja u zelenu energiju pored rastuće profitabilnosti – one otvaraju tri puta više radnih mesta od prljavih energenata.

„Jedina održiva budućnost je obnovljiva”, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Dok s druge strane, prema njegovim navodima, fosilna goriva vode u ekološki i ekonomski ćorsokak.

Imajući to u vidu, Antonio Gutereš je predložio 5 ključnih poteza za ubrzanje tranzicije na obnovljivu energiju. Prvi u nizu je javna dostupnost tehnologije za obnovljivu energiju kao što su baterije.

„Uklanjanje prepreka za deljenje znanja i prenos tehnologije, uključujući i ograničenja intelektualne svojine, od suštinske je važnosti za brzu i pravednu obnovljivu energetsku tranziciju”, objasnio je Gutereš. 

Pored toga, trebalo bi da se osigura, uveća i diverzifikuje lanac snabdevanja komponentama i sirovinama koji je trenutno koncentrisan u svega nekoliko zemalja.

Veliki deo posla leži na vlastima – pogotovo onim koje i dalje favorizuju smrtonosna fosilna goriva.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je vlade da ubrzaju i pojednostave odobrenja za projekte vetroparkova i solarnih elektrana, modernizuju mreže i postave ambiciozne ciljeve, u skladu sa ograničenjem porasta temperature na 1,5 °C. Na taj način će, kako je istakao Gutereš, obezbediti sigurnost investitorima, developerima, proizvođačima i potrošačima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Dodatno, vlade moraju da preusmere subvencije sa fosilnih goriva u cilju zaštite siromašnih i najranjivijih ljudi i zajednica. „Svakog minuta svakog dana ugalj, nafta i gas dobijaju otprilike 11 miliona dolara u subvencijama. … Ovaj skandal mora da prestane.”

Poslednji u nizu predloženih poteza tiče se uvećanja privatnih i javnih investicija u obnovljivu energiju koje, prema Guterešovim tvrdnjama, treba da se trostruko uvećaju na najmanje 4 hiljade milijardi dolara godišnje.

„Obnovljivi izvori su jedina staza koja vodi stvarnoj energetskoj bezbednosti, stabilnim cenama struje i održivim prilikama za zaposlenje. Ako delamo zajedno, obnovljiva energetska transformacija može da bude mirovni projekat 21. veka”, kazao je Antonio Gutereš.

„Svaka zemlja, grad i stanovnik, svaka finansijska institucija, kompanija i organizacija civilnog društva ima svoju ulogu. Ali pre svega, vreme je da lideri prestanu da govore o obnovljivim izvorima kao o dalekom projektu iz budućnosti. Jer bez obnovljivih izvora budućnosti neće biti”, zaključio je u svom obraćanju generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR