Uz novu Guglovu aplikaciju možete da pratite kako ljudi i globalno zagrevanje menjaju planetu iz dana u dan

Promene u okolini nekada je teško ispratiti i u sopstvenom mestu, a kamoli na globalnom nivou. Interaktivni alat Dynamic World mogao bi da nam pruži bolji uvid u dešavanja na Zemlji.

22/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Gugl je u saradnji sa Svetskim institutom za resurse razvio veb aplikaciju Dynamic World, koja pomoću veštačke inteligencije prati promene zemljišta na planeti – bilo da su nastale kao posledica prirodnih nepogoda kao što su poplave i snežne oluje ili kao rezultat ljudskih aktivnosti.

Uz ovaj novi servis će naučna zajednica i civilni sektor, ali i vlade država i kompanije moći da posmatraju promene koje se dešavaju u skoro pa realnom vremenu.

Naš svet je veoma promenljiv. Reke koje su nekada bile bogate vodom presušuju, brzinom svetlosti grade se nove zgrade, tope se lednici, šume koja je do juče postojala danas više nema, a već sutra će na njenom mestu biti farma.

Gugl i Svetski institut za resurse su u sklopu svog novog projekta omogućili da iz svemira pratimo kako se Zemlja menja iz dana u dana. Tako ćemo brže i lakše spoznati razmere degradacije prirode i urbanizacije.

Na Guglovim mapama se koristi više boja koje simbolizuju između ostalog vodne resurse (plava), drveće (tamno zelena), useve (narandžasta), izgrađene zone (crvena) i sneg i led (ljubičasta). Korisnici aplikacije Dynamic World mogu da zumiraju planetu tako da mogu pažljivo da prouče i veoma male površine tla.

Satelit Copernicus Sentinel-2 za ove potrebe svakog dana obezbeđuje i do 5 hiljada dinamičnih snimaka visoke rezolucije. A zahvaljujući njemu Dynamic World može da vas odvede i do 2015. godine, pa imate mogućnost da uporedite koliko su se određeni predeli promenili u poslednjih 7 godina.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Satelitski podaci koje koristi Guglova aplikacija ažuriraju se na svakih 2 do 5 dana što znači da, koristeći je, svedočite promenama maltene u trenutku njihovog odigravanja. Možete pratiti različita dešavanja u različitim krajevima: od toka razvoja infrastrukture u svom mestu preko isušivanja jezera u Čileu do krčenje Amazonske prašume. 

Interaktivni alat Dynamic World je pre svega namenjen istraživačima, nevladinim organizacijama i donosiocima odluka kako bi uočili probleme životne sredine u gradovima, te da svoje studije, aktivnosti i politike usmere u pravcu njihovog rešavanja i zaštite prirodnih resursa. Dodatno, aplikacija je korisna i za urbane planere koji npr. mogu da mapiraju naselja sa malo zelenila i da to isprave akcijama sadnje biljaka i pošumljavanja.

Investitorski urbanizam vs klimatske promene – Kako novobeogradski blokovi ostaju bez zelenila?

„Smanjenje globalnog zemljišta nas primorava da pronađemo pametnije, efikasnije i održivije načine za njegovo korišćenje. Ukoliko bi svet proizvodio sve što mu je potrebno zahvaljujući zemlji, štitio preostalu prirodu i obnovio nešto od onoga što je već izgubljeno, neophodan nam je pouzdan monitoring svakog hektara planete u skoro realnom vremenu”, naglasio je Kreg Henson iz Svetskog instituta za resurse.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR