Nova zabrinjavajuća saznanja IUCN-a: Ugrožen opstanak preko 41 hiljade vrsta na globalnom nivou

Kada je reč o našem regionu, kao ključni nalaz IUCN je istakao činjenicu da su sve preostale preživele vrste jesetri u opasnosti od izumiranja, i to zbog krivolova, brana na rekama i klimatskih promena.

24/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) saopštenje

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ove nedelje ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta, koja predstavlja najsveobuhvatni izvor informacija o globalnom statusu očuvanja biljnih, životinjskih i gljivičnih vrsta.

Trenutno je u okviru IUCN Crvene liste procenjeno 147.517 vrsta, od kojih je ugrožen opstanak za njih 41.459. Među njima je svih 26 vrsta jesetri, u odnosu na 85% koliko ih je bilo ugroženo 2009. godine

Još jedno od zabrinjavajućih saznanja koje donosi nova procena svetskog biodiverziteta jeste da je leptir monarh, poznat po svom spektakularnom godišnjem putovanju od 4.000 kilometara širom Amerike, ušao je na IUCN Crvenu listu kao ugrožen (EN), usled gubitka staništa i klimatskih promena.

Dobra vest je da najnovije procene populacije tigra pokazuju blagi porast, u divljini trenutno ima između 3.726 and 5.578 jedinki. Njihov broj je stabilan ili se povećava, što ukazuje na uspešnost projekata za očuvanje tigrova. Ipak, pretnju po njih predstavljaju krivolovci kako oni koji su usmereni na ovu vrstu, tako i oni koji love njihov plen. Šteti im i fragmentacija staniša koja nastaje kao rezultat naseljavanja ljudi ili poljoprivrednih aktivnosti. Širenje, povezivanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima, kao i saradnja sa lokalnim stanovništvom, su glavna sredstva za spas tigrova.

Kada je reč o našem regionu, kao ključni nalaz IUCN je istakao činjenicu da su sve preostale preživele vrste jesetri u opasnosti od izumiranja, i to zbog krivolova, brana na rekama i klimatskih promena.

Procene su zasnovane na detaljnim proračunima koji pokazuju da je pad brojnosti jesetri u poslednje tri generacije bio brži nego što se mislilo. Jangce jesetra (Acipenser dabrianus) prešla je iz kategorije krajnje ugrožene (CR) u kategoriju izumrle u divljini (EW), 17 vrsta jesetri je sada krajnje ugroženo (CR), tri su ugrožene (EN), a pet označeno kao osetljive (VU) na IUCN Crvenoj listi. Ponovna procena je takođe potvrdila izumiranje vrste iz Kine, Psephurus gladius (EX).

„Već je prošlo vreme da se pojačaju napori u očuvanju jesetri i spreči dalji pritisak na ove migratorne ribe. Pored kontinuiranog krivolova i problema prilova, jednostavno se ne radi dovoljno na očuvanju slatkovodnih staništa. Naprotiv, staništa jesetri su često pod pretnjom usled predloga novih projekata izradnje i izmena na rečnim tokovima u našem regionu,“ rekla je Milica Mišković, saradnik za zaštitu vrsta u IUCN Regionalnoj kancelariji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

„U okviru programa IUCN Save Our Species upravo smo pokrenuli novu inicijativu za očuvanje jesetri na rekama Dunav i Rioni, kako bismo podržali aktivnosti očuvanja na terenu, ali i obavestili i edukovali ljude o ovom alarmantnom statusu preostalih vrsta jesetri, posebno u Gruziji. Današnja ponovna procena dolazi kao oštar podsetnik da ovoj drevnoj vrsti ističe vreme”, dodala je Mišković.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Čuvene po svojoj veličini, sa kritično ugroženom (CR) morunom (Huso huso) koja naraste do osam metara i 1.700 kilograma, jesetra se vekovima prekomerno lovi zbog mesa i kavijara. Uprkos tome što je zaštićena međunarodnim pravom, krivolov i dalje pogađa više od polovine ovih vrsta; jača primena propisa o ilegalnoj prodaji mesa jesetri i kavijara je ključna. 

Brane utiču na sve vrste jesetri koje migriraju u svoja mrestilišta, dok zagrevanje reka usled klimatskih promena dodatno ometa njihovu reprodukciju.

Kako se navodi, obnova slatkovodnog ekosistema i izgradnja efikasnih prolaza za ribu, zajedno sa obnavljanjem poriblja, što se već pokazalo efikasnim za vrste kao što je krajnje ugrožena (CR) jadranska jesetra (Acipenser naccarii), ključne su mere za podršku dugoročnom opstanku jesetri u svetu, i kod nas.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR