Posledice klimatskih promena po biljni i životinjski svet

Uslovi na planeti se menjaju mnogo brže nego što je to prirodno i mnogim vrstama je teško da se prilagode.

05/05/2018 autor: Nemanja Milović
0

Kada se govori o klimatskim promenama najviše pažnje se posvećuje posledicama koje će to imati na ljude, kvalitet našeg života, zdravlje, kao i na našu imovinu i privredu. Ali mi nismo jedini stanovnici ove planete, nagle klimatske promene izazvane ljudskim aktivnostima imaju posledice na sva živa bića na Zemlji.

Beli medvedi kojima nestaje stanište zbog topljenja Arktika jedan su od dobro poznatih simbola klimatskih promena, ali su i dobar primer problema sa kojim se životinje suočavaju. Zbog promenjenih klimatskih uslova menja se i okruženje, i razne biljne i životinjske vrste koje su ugrožene nemaju mogućnost da se dovoljno brzo adaptiraju na novonastale okolnosti i preti im izumiranje, jer promene kojima smo sada svedoci se dešavaju znatno brže od onih izazvanih prirodnom varijabilnošću.

Bitno izmenjeni uslovi

Zagrevanje koje se sada dešava dovodi do toga da se na severnoj hemisferi mnoge biljne vrste sele severno i na višu nadmorsku visinu u potrazi za hladnijim okruženjem. Životinje čije stanište nestaje takođe moraju da se sele i zbog toga bivaju ugrožene, dok drugi problem predstavlja narušavanje ekosistema.

Svi ekosistemi u prirodi su osetljivi i sa dolaskom novih biljnih vrsta na predele na kojima ih ranije nije bilo stižu i bolesti i štetočine koje narušavaju postojeće stanje i stavljaju starosedelačke vrste pod stres. Kraće zime i pomerene sezone cvetanja dovode do toga da i mnoge migratorne vrste životinja moraju da menjaju svoje navike što ih dovodi u susret sa poteškoćama i opasnostima na koje se nisu navikle.

Slične stvari dešavaju se i u vodenim ekosistemima, gde su najdramatičniji događaji masnovna izbeljivanja koralnih grebena koji predstavljaju stanište za veliki broj vrsta, a koja se dešavaju zbog povećane temperature vode. Dok su mnoge vrste ugrožene zbog acidifikacije okeana nastale zbog upijanja velike količine ugljen-dioksida iz atmosfere.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Šesto veliko izumiranje

Naučnici upozoravaju da su ljudske aktivnosti već pokrenule Šesto veliko izumiranje, a klimatske promene doprinose okolnostima koje ugrožavaju biljni i životinjski svet. To je potvrđeno i u poslednjem izveštaju IPCC gde stoji da je pri svakom od različitih scenarija emisija veliki broj kopnenih, slatkovodnih i morskih vrsta u povećanom riziku od istrebljenja zbog klimatskih promena, posebno kada one deluju u kombinaciji sa ostalim stresorima. Što znači da je čak i ako dođe do velikog smanjivanja emisija gasova staklene bašte za određene vrste šteta već načinjena.

Tekst o tome kojim sisarima preti izumiranje zbog klimatskih promena možete pročitati OVDE

IZVORI
1. NRC (2010). Advancing the Science of Climate Changе, Exit National Research Council. The National Academies Press, Washington, DC, USA.
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR