Topljenje polarnih kapa i glečera

Topljenje polarnih kapa i glečera ima potencijal da znatno poveća nivo mora i ugrozi gradove koji se nalaze uz obalu.

01/02/2018 autor: Nemanja Milović
0

Visoke temperature koje se javljaju zbog klimatskih promena imaće značajne implikacije na veliki broj procesa na našoj planeti, jedan od njih je i topljenje Zemljinog ledenog pokrivača. Od 1979. godine kada su počela da se vrše satelitska merenja primećen je trend smanjivanja ledom pokrivenih predela na Arktiku i Grenlandu, s tim da je topljenje leda značajno ubrzano u poslednjoj deceniji.

Ubrzanje topljenja ledenog pokrivača na severnoj hemisferi dobro ilustruje podatak koji je objavila NASA. Naime, svake godine led u Severnom ledenom okeanu se na proleće topi, da bi se u jesen i zimu ponovo vraćao, dostižući maksimalnu površinu u periodu između februara i aprila. Ono što zabrinjava jeste da se čak 13 najmanjih maksimalnih površina zabeležnih od kada se vrše merenja dogodio u poslednjih 13 godina. Naučnici takođe predviđaju da bi već sredinom ovog veka, tokom leta, Severni ledeni okean mogao biti potpuno odleđen.

Posledice po klimu

Topljenje leda u arktičkim predelima može imati ozbiljne posledice po klimu na našoj planeti. Većini ljudi su poznata predviđanja da bi zbog velike količine slatke i hladne vode koja dolazi iz severnih predela moglo da dođe do naglog prekidanja Golfske struje što bi dovelo do kataklizmičkih posledica poput onih u filmu „Dan posle sutra“.

Dobra vest je da posledice poput onih iz filma nisu moguće, ali postoje dokazi da Golfska struja jeste počela da usporava i mnoge studije govore o mogućim uticajima toga na povećanu vremensku nestabilnost u evropskom delu Atlantika.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Led se ne topi samo na Arktiku i Grenlandu

Glečeri širom sveta ubrzano se smanjuju i prete da potpuno nestanu što može imati negativan efekat na ljude. Na kratki rok gledano, velika i brza topljenja glečera u proleće dovode do povećanog nivoa vode u rekama što u kombinaciji sa nestabilnijom klimom povećava opasnost od izlivanja i poplava.

Sa druge strane, dalje povlačenje glečera u budućnosti bi u mnogim predelima, posebno u Južnoj Americi i južnoj Aziji, dovelo do otežanog snabdevanja stanovništva vodom, zato što reke odatle dobijaju najveću količinu svoje vode.

Porast nivoa mora

Topljenje leda utiče i na porast nivoa mora, samo na Grenlandu postoji dovoljno leda koji bi u slučaju da se otopi podigao nivo mora za 7 metara, dok bi led na Antarktiku mogao da podigne nivo mora za 60 metara. Ono što je važno napomenuti je da samo topljenje leda na kopnu dovodi do povećanja nivoa mora, led koji se nalazi u Severnom ledenom okeanu je već u vodi i njegovim topljenjem se ne menja nivo mora.

Više o porastu nivoa mora možete pročitati u posebnom članku.

IZVORI
1. IPCC, 2014. Climate change 2014, Synthesis report
2. NRC (2010). Advancing the Science of Climate Changе, Exit National Research Council. The National Academies Press, Washington, DC, USA
3. https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/2016-arctic-sea-ice-wintertime-extent-hits-another-record-low
4. https://www.carbonbrief.org/guest-post-predictable-first-ice-free-arctic-summer
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR