Drugu godinu zaredom Kina instalisala više od 100 GW obnovljivih izvora energije

Zahvaljujući kapacitetima dodatim u toku prošle godine, ova azijska zemlja postala je svetski rekorder i sada ima najviše offshore vetroelektrana.

28/01/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kako bi ispunila ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, Kina je u toku 2021. godine instalisala nove kapacitete obnovljivih izvora energije, i to 53 GW solarnih elektrana i 48 GW vetroelektrana.

Ovo je druga godina zaredom da je azijska zemlja instalisala više od 100 GW obnovljivih izvora energije. Do 2030. godine Kinezi teže da instališu 1200 GW solara i vetra kako bi uspeli da dostignu karbonsku neutralnost do zacrtanog roka, odnosno 2060. godine.

Kina najavila da će do 2060. godine postati ugljenično neutralna

Instalacijom 16,9 GW vetroelektrana na moru tokom prošle godine, Kina je, prema tvrdnjama tamošnjih medija, postala svetski rekorder kada je reč o kapacitetu offshore vetroturbina. Zainteresovanost investitora se učetvostručila u odnosu na godinu ranije, a to se pripisuje tome što su kompanije koje su razvijale vetroelektrane na moru žurile da se priključe na mrežu pre 31. decembra kada su isticale subvencije države. 

Stručnjaci zbog izostanka podsticaja u ovoj godini očekuju osetno manji broj novih kapaciteta vetroelektrana na moru – oko 4 GW. S druge strane prognoziraju rekordnu instalaciju solara, između 81 i 92 GW nakon što se reše problemi u nabavci materijala.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kina trenutno ima instalisano 306 GW solarne energije i 328 GW vetroenergije, što je više od bilo koje druge zemlje. Međutim, s obzirom na ogromnu količinu električne energije koja je potrebna kineskom stanovništvu i privredi, fosilna goriva i dalje igraju dominantnu  ulogu u proizvodnji energije i zemlja zbog toga oslobađa najveće količine gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. 

Posebno zabrinjava rast potražnje za ugljem u Kini u prethodnoj godni. Porast potrošnje u ovoj zemlji je bio vodeći faktor u činjenici da je 2021. zabeležena najveća proizvodnja struje iz uglja na globalnom nivou do sada.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR