Kina privremeno prekida dijalog u oblasti klimatskih promena sa SAD-om

Odnosi između Pekinga i Vašingtona su pooštreni nakon nedavne posete američke političarke Tajvanu, a negativne posledice mogla bi da pretrpi i globalna klimatska akcija

08/08/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Političarka Nensi Pelosi iz Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) posetila je prošle nedelje Tajvan. Uprkos tome što je poseta trajala svega 24 sata, mogla bi da ostavi ozbiljne negativne posledice po političku stabilnost i globalnu klimatsku akciju.

Kina je u petak, 6. avgusta, objavila da zbog ovog kontroverznog boravka zvaničnice u Tajvanu obustavlja ili privremeno prekida dijaloge sa SAD-om koji se između ostalog tiču i rešavanja klimatske krize. Azijska država ovo ostrvo smatra sastavnim delom svoje teritorije, dok se čin Pelosijeve shvata kao provokaciju i znak neprihvatanja kineske suverenosti nad Tajvanom. 

SAD i Kina su dva najveća emitera ugljen-dioksida kroz istoriju, od početka industrijske revolucije do danas u atmosferu su ispustile skoro 800 milijardi tona ovog gasa.

Uprkos tome što još nije jasan obim kineskog povlačenja iz klimatskih pregovora, poseta Pelosijeve preti da naruši saradnju između dva najveća zagađivača, i to pred Dvadeset sedmi Klimatski samit koji se na jesen održava u Egiptu. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Eksperti naglašavaju da bez snažne saradnje SAD-a i Kine, koje zajednički oslobađaju oko 40% emisija gasova staklene bašte, borba protiv globalnog zagrevanja može da zakaže do te mere da će katastrofalne posledice biti neizbežne. Primer toga koliko je važna saradnja Vašingtona i Pekinga na polju klimatskih promena jeste prošlogodišnji Klimatski samit u Glazgovu kada su ove države igrale bitnu ulogu u postizanju više ključnih sporazuma uključujuči i smanjenje emisija metana, kao i smanjenje krčenja šuma.

Pored napretka koji je evidentan poslednjih godine ove dve zemlje imaju dugu istoriju međusobnog optuživanja na konto nedovoljne klimatske ambicije.

Bez obzira na dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni, obe države pojačavaju pojedinačne napore u zauzdavanju porasta srednje globalne temperature pa je tako SAD na pragu da odobri zakon koji će značiti najveću investiciju u čiste tehnologije do sada, a Kina beleži rekordan razvoj obnovljivih izvora.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR