Novi onlajn alat omogućava da pratite napredak čovečanstva u borbi protiv klimatskih promena

Da li smo na dobrom putu da udeo električnih vozila u prodaji dostigne 50%? Kako stojimo sa inovacijama na polju klimatske tehnologije? Kakvo je stanje u smanjenju konzumacije govedine? Sve odgovore od nedavno možete pronaći na samo jednom mestu.

01/08/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zanima vas kako napreduje borba protiv klimatskih promena, ali uvek nailazite na fragmente čitave slike – od izveštaja o koncentracijama metana do vesti o različitim izumima koji bi mogli da pomognu? Biti upućen u ovu temu je veoma zahtevan zadatak pogotovo imajući u vidu u to koliko je kompleksna, sveprožimajuća i obimna.

Zato platforma Speed & Scale pruža sveobuhvatan uvid u put sveta ka dostizanju neto-nultih emisija do sredine veka, kao i preporuke šta gradovi, kompanije i pojedinci mogu da urade kako bi se ovaj cilj dostigao.

Pomoću ovog onlajn alata možete pratiti koliko daleko smo odmakli kada je reč o smanjenju štetnih emisija iz saobraćaja, proizvodnje energije, poljoprivrede i industrije, kao i da li u dovoljnoj meri radimo na zaštiti prirode i uklanjanju ugljenika iz atmosfere. 

Da li je drumski saobraćaj koji ne emituje ugljen-dioksid (ne)dostižan cilj do sredine veka?

Slično, dostupne su ocene toga koliko ljudi na globalnom nivou pri glasanju u obzir uzimaju rešavanje klimatske krize, kako napreduje inoviranje različitih oblasti – od razvoja baterija do zelenog vodonika i da li finansijske institucije i vlade prepoznaju važnost i sve veću isplativost zelenih investicija.

Ocene su vizuelno predstavljene zelenom, narandžastom i crvenom bojom koje istim redosledom označavaju snažan zamah, nedovoljnu akciju i alarm za uzbunu. Između ostalog temelje se na podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), konsultantske kuće BloombergNEF, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Svaki podatak linkovan je sa izvorom.

Na specijalizovanom vebsajtu možete da istražite ukupno 10 ciljeva pri zauzdavanju globalnog zagrevanja kroz 55 ključnih rezultata npr. prikupljanje 50 milijardi dolara godišnje za startape koji se bave klimatskim tehnologijama ili okončanje razvoja novih elektrana na ugalj i gas od 2023. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Speed & Scale ocenjuje da smo trenutno na dobrom putu da udeo električnih vozila u prodaji dostigne 50% do 2030, kao i da cena karbonski neutralnog kilovat-časa u istom vremenskom periodu padne na 0,02 dolara. Jedan od segmenata klimatske akcija na kojem smo prilično zakazali jeste smanjenje konzumacije govedine i mlečnih proizvoda, kao i redukcija otpada od hrane.

Pristup transparentnoj metrici pre svega treba da pomogne širokom spektru preduzeća da identifikuju izvore svojih emisija kako bi ih strateški redukovali.

Platformu Speed & Scale razvio je u saradnji sa svojim partnerima američki investitor i inženjer Džon Dor. On smatra da je inoviranje na polju obnovljivih izvora ključno za borbu protiv klimatskih promena. Autor je knjige – „Ubrzanje i skaliranje: Akcioni plan za momentalno rešavanje naše klimatske krize” (Speed & Scale: An Action Plan for Solving Our Climate Crisis Now).

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR