Privremeno prekinuto prikupljanje ključnih podataka o klimi u mernoj stanici na Havajima zbog erupcije vulkana

Najveći aktivni vulkan na svetu, Mauna Loa, eruptirao je proteklog vikenda što je ubrzo dovelo do prekida snabdevanja strujom u opservatoriji koja meri koncentraciju atmosferskog ugljen-dioksida

01/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / United States Geological Survey

Usled erupcije najvećeg aktivnog vulkana na svetu, Mauna Loa na Havajima, tamošnja merna stanica za praćenje koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi ostala je bez struje i pristupnog puta, te je rad privremeno prekinut. Naučnici nastoje da ponovo uspostave sistem merenja koji postoji od 1958. godine.

Od nedelje 27. novembra, havajski vulkan baca lavu na desetine metara u vis, čime je okončan najduži period mirovanja Mauna Loe otkako se vodi evidencija. Vulkan je poslednji put eruptirao u martu i aprilu 1984.

Reka rastopljenih stena ne samo da predstavlja opasnost za lokalni auto-put, kojem se opasno približava, već ugrožava važan naučni centar – opstervatoriju za posmatranje Zemljine atmosfere, Mauna Loa. Zahvaljujući njoj preko šezdeset godina unazad dobijamo uvid u koncentracije atmosferskog ugljen-dioksida. Ovo je najstarija svetska merna stanica tog tipa – uprkos tome što sada postoji na stotine sličnih, Mauna Loa je referentna tačka za merenje jednog od najbitnijih gasa sa efektom staklene bašte čije koncentracije decenijama postaju sve veće.

Kako naučnici znaju koliko ugljen-dioksida ima u atmosferi?

Jedan od planova za ponovno pokretanje havajske merne stanice jeste da se letelicom dopremi generator koji bi mernoj stanici obezbedio električnu energiju kako bi mogla da nastavi prikupljanje ključnih podataka o klimi, ali se takođe razmatra premeštanje opreme na alternativnu lokaciju.

Opservatorija Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) nalazi se na padinama vulkana Mauna Loa, na nadmorskoj visini od oko 3400 metara i u normalnim okolnostima funkcioniše bez ikakvih smetnji. Faktori kao što su lokalno zagađenje i vegetacija ne remete uzorke koji se uzimaju – čist vazduh je među najznačajnijim prednostima za rad ove merne stanice na beleženju naizgled neumoljivog porasta ugljen-dioksida u atmosferi.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Inače, opservatorija Mauna Loa izmerila je u maju ove godine rekordne koncentracije atmosferskog ugljen-dioksida, 421 ppm, što su 50% veće vrednosti u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Ovo nesumnjivo potvrđuje doprinos sagorevanja fosilnih goriva emisijama ugljen-dioksida.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR