Masovno uginuće mladunaca mrkog medveda u Japanu: Usled klimatskih promena, nemaju šta da jedu

Japansko poluostrvo Širetoko predstavlja jedno od mesta sa najbogatijom populacijom mrkih medveda na svetu. Ali zbog manjka lososa i žira, osam od deset mladunaca rođenih ove godine uginulo je od gladi

28/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U očajničkoj potrazi za ribom, školjkama ili insektima, gladno meče prevrće kamenje i pretura po morskoj travi na plaži japanskog poluostrva Širetoko.

Ovaj prizor na udaljenom severu Japana nedavno je primećen i fotografisan sa jednog turističkog broda i alarmirao je lokalne vlasti o ozbiljnosti situacije u kojoj su se našli mladi mrki medvedi zbog klimatskih promena.

„Neki medvedi su jako mršavi”, kazao je medijima upravljač broda, Kacuja Noda. „Ovo su teška vremena za njih zato što u rekama nema ribe, kao i prošle godine.”

Kako se procenjuje, između 70 i 80% mladunaca, rođenih ove godine na tom prostoru, uginulo je od gladi. Tome je doprinela nestašica lososa koju eksperti pripisuju rastućim temperaturama mora.

Pored ružičastog lososa, oko 500 jedinki mrkih medveda na Širetoku, na ostrvu Hokaido, hrani se pretežno žirevima. Međutim, ovogodišnji rod je bio prilično slab, a povrh toga, nisu imali sreće ni u lovu na ribu.

Ružičasti losos obično provodi zime u moru, a u periodu od avgusta do oktobra dolazi u reke na Širetoku da se mresti.

Tada medvedi čekaju losose koji plivaju uzvodno. Ali poslednjih godina primetan je manjak riba u rekama, a uslovi su se dodatno pogoršali tokom 2023.

U takvim okolnostima, medvedi su suočeni sa dva izbora: ili će otplivati u more ili će uginuti od gladi.

Naučnici kažu da se iza pada brojnosti ružičastog lososa krije porast temperatura mora izazvan globalnim zagrevanjem.

Primera radi, od polovine jula do avgusta 2021. morska voda oko Hokaida dostigla je 20 °C što je za 5 °C toplije nego što je uobičajeno za to doba godine. Japanski istraživači upozoravaju da bi temperature mora u okolini ostrva do 2090. mogle da porastu i do 10 °C u poređenju sa nivoima iz osamdesetih godina prošlog veka u slučaju da se globalno zagrevanje nastavi aktuelnim tempom.

A u tom slučaju, mrkim medvedima dolazak do hrane mogao bi da bude još teži.

Pre tri godine, od 25. jula do 5. septembra ribari su uhvatili skoro pola miliona ružičastih lososa u vodama Hokaida. Prošle godine – samo 23.298 jedinki, prenosi Gardijan. Čak i ako uzmemo u obzir da se dobar ulov ne dešava svake godine, prošlogodišnje brojke su iznenađujuće niske.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Hrana je ključna za mrke medvede kako bi nabacili masu pred zimsku hibernaciju u planinama. Suočeni sa nedostatkom žira, oni sve više napadaju ljude na Hokaidu s obzirom na to da traže hranu u naseljenim oblastima.

Prema pisanju japanskih medija, na ovom ostrvu je tokom fiskalne 2021. godine uhvaćeno i ubijeno 1.056 mrkih medveda što je najveći broj u poslednjih šezdeset godina koliko se vodi evidencija, i ujedno prvi put da broj premaši 1.000.

U napadima je poginulo ukupno četiri osobe, a povređeno je njih desetoro. Šteta na usevima iznosila je oko dva miliona dolara.

Na planeti koja se zagreva ljudi i životinje se sve više sukobljavaju

Upravo na poluostrvu Širetoko na Hokaidu, uvrštenom u Uneskovu svetsku baštinu zbog bogatstva ekosistema, živi jedna od najgušće naseljenih populacija mrkih medveda koje su zabeležene na svetu.

Pitanje je kakva ih sudbina čeka na planeti koja se zagreva, a na kojoj im se pred očima smanjuje dostupnost hrane.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR