Ovo će biti najtoplija godina u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1884, pokazuju preliminarni podaci

Rekord trenutno drži 2014. sa najvišom prosečnom godišnjom temperaturom od 9,88 °C, a sve su prilike da će ga 2022. oboriti

29/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Letos je mnoge iznenadila vest da je po prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu živa u termometru premašila 40 °C. No, u proteklih dvanaest meseci je na tom prostoru bilo mnogo više nadprosečno toplih dana, ali i atipičnih vremenskih uslova, i to tokom svih godišnjih doba – počev od najtoplijeg dočeka nove godine kada je u parku Sent Džejms u Londonu izmereno 16,3 °C.

Juče, 28. decembra, objavljeni su preliminarni podaci nacionalne meteorološke službe o 2022: očekuje se da će da zauzme prvo mesto na listi najtoplijih u istoriji merenja započetog davne 1884.

Rekord trenutno drži 2014. sa najvišom prosečnom godišnjom temperaturom od 9,88 °C, ali sve su prilike da će ove godine on biti oboren. Finalni proračuni biće dostupni po završetku godine, a nakon toga sledi proces provere.

U Centralnoj Engleskoj, sa najdužim instrumentalnim zapisnikom o temperaturama koji se vodi unazad 364 godine, 2022. će takođe biti najtoplija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

„Iako će se mnogi sećati ekstremne vrućine tokom leta, ono što je važno pomenuti jeste da je ove godine prisutna relativno uravnotežena toplota kroz čitavu godinu, a svaki mesec, sa izuzetkom decembra, bio je topliji od proseka”, naglasio je direktor Nacionalnog klimatskog informacionog centra, dr Mark Mekarti.

„Topla godina je u skladu sa istinskim uticajima koje očekujemo kao rezulat klimatskih promena izazvanih ljudskim aktivnostima”, kazao je Mekarti. „Uprkos tome što to ne znači da će svaka naredna godina biti najtoplija ikada, klimatske promene nastavljaju da uvećavaju verovatnoću sve toplijih godina u nadolazećim decenijama.”

U poslednjih skoro 140 godina, koliko se vodi evidencija, svih deset godina sa najvišom prosečnom godišnjom temperaturom u Ujedinjenom Kraljevstvu desilo se nakon 2003.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR