RHMZ: Jesen 2023. najtoplija ikada zabeležena u Srbiji, tropski dani širom zemlje

Ne samo što je bilo tropskih dana (30+ °C) tokom oktobra i novembra, već su u Valjevu, Kragujevcu i Kraljevu po prvi put registrovani i letnji dani (25+ °C) u decembru

15/12/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Flickr / Mario T.

Za Srbijom je najtoplija jesen od 1951. godine, pokazuje novi izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Srednja sezonska temperatura bila je za čak 2,7 °C viša u odnosu na period od 1991. do 2020, a na većem delu teritorije bilo je ekstremno toplo.

„Nijedan probijeni rekord ili ekstrem me uopšte ne iznenađuje, pa tako ni najtoplija jesen kod nas”, ocenjuje dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. „Sve što se dešava, uključujući i jedno od tri najtoplija leta koje smo doživeli prošle godine, u skladu je sa projekcijama klimatskih promena.”

U svetlu ubrzanog porasta temperature, izazvanog sagorevanjem fosilnih goriva, tri najtoplije jeseni u Srbiji desile su se posle 2000. godine. To su bile redom jesen 2023, jesen 2012. i jesen 2019.

Podsećamo, meteorološka jesen se ne poklapa sa kalendarskom, već se odnosi na mesece septembar, oktobar i novembar.

Pored samog nacionalnog nivoa, ova jesen bila je najtoplija otkako se vodi evidencija na čak 21 glavnoj meteorološkoj stanici (od ukupno 28), uključujući Novi Sad, Niš i Kragujevac, ali i Beograd.

U Beogradu, ovo je bila najtoplija jesen od kad postoje merenja, tj. u poslednjih 136 godina

Merenja su u prestonici počela decenijama ranije nego u ostatku zemlje, davne 1887. godine. Dakle, beogradska jesen u proteklih 136 godina nikada nije bila toplija nego ove godine – koja će veoma izvesno biti najtoplija u globalnoj istoriji merenja. Prema podacima RHMZ-a, odstupanje od normale (1991-2020) je u Beogradu iznosilo 3,1 °C.

Međutim, ovo nije bila najdramatičnija temperaturna anomalija na području Srbije tokom jeseni.

Naime, u Novom Sadu i Loznici bilo je za čak 3,4 °C toplije u odnosu na tridesetogodišnji prosek, a na Crnom vrhu za 3,1 °C.

Na pet meteoroloških stanica, među kojima su Kruševac, Zlatibor i Sjenica, jesen 2023. bila je druga najtoplija, dok je na preostale dve (Vranje i Kopaonik) bila treća najtoplija ikada zabeležena. To znači da se protekla jesen na svim glavnim meteorološkim stanicama plasirala se među tri najtoplije.

Ovo izrazito vrelo godišnje doba donelo je i brojne presedane i rekorde, kao što su letnji i tropski dani – u jesen. Letnji dani su dani kada se meri maksimalna dnevna temperature od 25 °C i više, a tropski kada je toplije od 30 °C.

Kako navodi RHMZ, broj letnjih dana je na čak sedamnaest meteoroloških stanica najveći ikada zabeležen tokom jeseni.

U većem delu Srbije, registrovano je između 14 i 27 letnjih dana dana iznad prosečnog broja za jesenju sezonu. Zabeleženi broj letnjih dana kretao se u intervalu od 29 u Požegi do 47 u Loznici, a u višim predelima do 11 koliko ih je registrovano u Sjenici. 

Slika 1: Prevaziđen broj letnjih dana na meteorološkim stanicama širom Srbije (izvor: RHMZ)

Sa druge strane, oni topliji, tropski dani zabeleženi su samo u nižim krajevima, ali doneli su neke neprijatne rekorde. U Novom Sadu i Somboru je prevaziđen dosadašnji maksimalni broj tropskih dana za jesen. Sa 14 tropskih dana, Novi Sad je premašio maksimum iz jeseni 1987. i 2011. godine kada je registrovano 12 tropskih dana, dok je u Somboru sa 13 tropskih dana oboren prethodni rekord iz 2011, od 11 jesenjih tropskih dana. 

Po prvi put, letnji dani registrovani su i u decembru, u Valjevu, Kragujevcu i Kraljevu.

Ovog vikenda u Beogradu se desio neprijatan presedan – prva ikada tropska noć zabeležena u oktobru

Kako navodi dr Ana Vuković Vimić, usled klimatskih promena sve su veća odstupanja vremenskih uslova, i sve su drastičnije smene

„Ovo jeste zabrinjavajuće, ali i očekivano”, kaže dr Ana Vuković Vimić. „Ta pojava zapravo je posledica povećane vremenske varijabilnosti i pokazatelj destabilizacije klimatskog sistema.” 

„Pored porasta temperature, suočavamo se i sa većim odstupanjem vremenskih uslova i njihovom drastičnijom smenom. Primera radi, mnogo vise kiše u par dana, a zatim sušni period, ili učestalija smena veoma toplog vremena sa normalnim temperaturama, koje su za nas sada zapravo ‘hladno vreme’.”

Kako objašnjava Vuković Vimić, iako građanima možda odgovaraju topliji dani tokom jeseni, oni mogu da naruše poljoprivredu i proizvodnju hrane. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Najtoplija jesen u Srbiji dešava se u godini koja je na putu da postane najtoplija godina otkako se vodi evidencija na globalnom nivou.

„Preliminarane analize ukazuju da ce ova godina biti jedna od najtoplijih u Srbiji od kada postoje merenja”, otkriva za naš portal dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta.
Prošla godina zauzela je drugo mesto na ovoj neslavnoj listi najtoplijih, a svih deset najtoplijih godina od 1951. do sada zabeležene su od 2000. naovamo, pokazuju podaci RHMZ-a.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR