NASA: Jun 2022. izjednačen kao najtopliji jun u istoriji merenja

Prema Nasinim podacima, prošli jun je izjednačen po toploti sa junom 2020. i bio je za 1,18 °C topliji u odnosu na period od 1880. do 1920.

15/07/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Svemirska agencija NASA objavila je da je jun 2022. godine jedan od dva najtoplija juna u istoriji merenja na globalnom nivou – prvo mesto trenutno deli sa junom 2020.

Jun za nama, prema njihovim podacima, bio je za 1,18 °C topliji u odnosu na period od 1880. do 1920. kada su se poslednji put beležile temperature tipičnije za predindustrijsko razdoblje.

Republički hidrometeorološki zavod je u svom mesečnom biltenu naveo da je jun za nama četvrti najtopliji jun u Srbiji. Odstupanje srednje mesečne temperature vazduha od normale za referentni period 1991–2020. bilo je od 0,8 ºC u Zaječaru do 3,0 ºC u Novom Sadu, a zabeležena su dva toplotna talasa.

Pre Nase svoje izveštaje o vremenu tokom juna 2022. objavile su i druge agencije koje se bave tim pitanjima na nivou sveta. Evropska služba za klimatske promene – Kopernikus mu je dodelila treće mesto na listi najtoplijih, bio je za 0,31 °C topliji od proseka za 1991-2020.

Jun za nama je treći najtopliji jun i prema podacima Japanske meteorološke agencije. Dok ga je Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) rangirala kao šesti najtopliji u poslednje 143 godine.

Prošlog meseca globalno su izmerene temperature kopna i mora koje su za 0,87 °C više u odnosu na prosek tokom 20. veka, kako se navodi u saopštenju NOAA.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Različito pozicioniranje juna 2022. među najtoplijim može da bude rezultat drugačije metodologije pri tumačenju podataka iz regiona koji su manje pokriveni mernim stanicama poput Arktika. Ipak, uprkos tome što na prvu loptu jaz između prvog i šestog mesta deluje veliko, mora se uzeti u obzir da je prvorangirani jun na listi NOAA bio samo 0,08 °C topliji od juna 2022. koji se nalazi na šestom mestu.

Pored toga što je ocenio jun za nama kao treći najtopliji na svetu, Kopernikus je saopštio da je za Evropu ovo bio drugi najtopliji jun – 1,6 °C topliji od proseka. Ekstremne temperature merile su se u Španiji, Francuskoj i Italiji, a van našeg kontinenta neuobičajeno toplo bilo je u Kini i Japanu koji se suočavao sa najgorim toplotnim talasom u poslednjih 150 godina, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iza nas je izuzetno topao jun – ovo su temperaturni rekordi koji su oboreni u regionu i svetu

Meteorolozi su još u maju prognozirali da će ovo leto u Evropi veoma verovatno biti toplo i sušno, a sada se te prognoze obistinjuju. Opasne vrućine nastavile su se na Pirinejskom poluostrvu i tokom jula, toplo je i u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Iako se naleti ekstremno visokih temperatura u Evropi, Aziji i Americi opisuju kao neuobičajeni, oni su iz perspektive klimatologa i te kako očekivani. U poslednjem izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) navodi se da toplotni talasi postaju učestaliji i intenzivniji, kao i da je ovakvo stanje posledica globalnog zagrevanja.

Kako situacija ne bi postala još surovija, neophodno je smanjiti eksploataciju fosilnih goriva i posledično emisije gasova sa efektom staklene bašte koji doprinose porastu srednje globalne temperature.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR