Nemačka napušta ugalj do 2030. Cilj je 100% čista električna energija do 2035.

Predstavljeni su planovi nove nemačke vlade u oblasti klimatskih promena.

12/01/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Cilj kojem Nemačka stremi je da se od 2035. godine električnom energijom snabdeva isključivo pomoću obnovljivih izvora i zelenog vodonika, najavio je u utorak, 11. januara, ministar privrede i klimatske zaštite Robert Habek. Plan je i da Nemačka u potpunosti napusti ugalj do 2030. osam godina pre prethodno postavljenog roka.

Prema predstavljenim planovima obnovljivi izvori bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80% udela u proizvodnji struje, što je duplo više nego u 2021. Trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28%, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine ugasi sve nuklearne reaktore.

Solarne elektrane biće obavezne na novim komercijalnim zgradama i standard za novoizrađene kuće, dodao je ministar Habek. Prema njegovim rečima, zemlja bi trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena. 

Nemačka teži tome da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65% do 2030. godine u poređenju sa nivoima zabeleženim 1990. godine, a upravo su obnovljivi izvori važno sredstvo u toj misiji. Ni sektor održive mobilnosti nije zanemaren pa bi u narednih 8 godina trebalo da se gradi 100 hiljada punjačkih stanica za električne automobile godišnje. Ostatak mera na polju klimatske akcije biće predstavljen u dva navrata – tokom uskršnjih praznika i na leto.

Kako je predstavnik Zelene partije Habek naglasio, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom stoji ozbiljan politički zadatak. To će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ambiciozni ciljevi, koje je Habek predstavio, osmišljeni su kako bi doveli jednu od vodećih evropskih privreda do karbonske neutralnosti zaključno sa 2045. godinom.

Isti rok da dostignu neto-nulte emisije sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i Evropska unija nameravaju da to ispune do 2050.

Prema podacima neprofitne organizacije Energy and Climate Intelligence Unit, ukupno 137 zemalja iznelo je neku vrstu obećanja da će dostići karbonsku neutralnost u periodu između 2045. i 2070. Srbija za sada nije na tom spisku.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR