Međunarodna agencija za energetiku predviđa još jednu rekordnu godinu za obnovljive izvore

Očekuje se da novi kapaciteti obnovljivih izvora porastu za preko 300 GW što bi značilo da je njihov rast dvostruko brži nego pre samo pet godina.

11/05/2022 autor: Srđan Vejnović
0

U 2022. godini očekuje se rekordno povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, što bi značilo nastavak trenda iz prethodne godine, ocenjuje novi izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA)

Za rast je dobrim delom odgovorna politika vlada koje sve više nastoje da iskoriste obnovljive izvore za energetsku sigurnost i ostvarivanje klimatskih ciljeva. 

Predviđa se da će se globalni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ove godine povećati za 320 gigavata (GW) – što bi moglo da podmiri skoro celokupnu potražnju za strujom u Nemačkoj. Ovogodišnji rast bi, dakle, bio za 8% veći od prošlogodišnjeg rekorda, kada je svetski kapacitet obnovljivih izvora energije proširen za novih 295 GW. 

Probijanje granice od 300 GW novih kapaciteta u 2022. bi značilo dupliranje brzine razvoja obnovljivih izvora u odnosu na period od pre samo pet godina.

Iz IEA očekuju da će najveću ulogu u rastu imati solarni paneli, čak 60 odsto, zatim izvori koji koriste energiju vetra i vode. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Za prognozirani porast kapaciteta u ovoj godini ključne su Kina, Evropska unija i delovi Latinske Amerike. Osim u ispunjavanju klimatskih ciljeva obnovljivi izvori pokazuju svoje prednosti i u pogledu energetske bezbednosti u vremenima previranja na tržištu, zbog čega nailaze na sve veću podršku vlada.

„Razvoj na tržištu energenata poslednjih meseci – posebno u Evropi – još jednom je dokazao suštinsku ulogu obnovljivih izvora energije u poboljšanju energetske bezbednosti, pored njihove dobro utvrđene efikasnosti u smanjenju emisija,” izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Međutim, izveštaj takođe upozorava da bi globalni rast zelene energije mogao da izgubi zamah sledeće godine.

Trenutni rast kapaciteta usporavaju problemi u lancu snabdevanja i brojni logistički izazovi. Zbog rastućih cena prevoza i sirovina očekuje se da će troškovi izgradnje solarnih elektrana i vetroelektrana postati veći u odnosu na nivoe pre pandemije i da će tako ostati tokom 2022. i 2023. godine.

Ipak, oni ostaju cenovno konkurentni, jer cene prirodnog gasa i drugih fosilnih goriva rastu mnogo brže.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR