Globalni kapacitet obnovljivih izvora mogao bi da se udvostruči u narednih pet godina, prognozira IEA

Na taj način obnovljivi izvori svrgnuće ugalj sa trona najvećeg izvora u proizvodnji električne energije i pomoći će zauzdavanju globalnog zagrevanja

07/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Energetska kriza rezultovala je snažnim razvojem zelene energije, stoga eksperti iz Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u svom najnovijem pregledu obnovljivih izvora prognoziraju da će do 2027. njihov kapacitet, globalno, da se duplira.

Tako bi, prema projekcijama, čovečanstvo u samo pet godina proširilo kapacitete obnovljivih izvora jednako kao u protekle dve decenije. U periodu od 2022. do 2027. očekuje se novih 2.400 gigavata, što je ekvivalentno kapacitetu obnovljivih izvora kojim trenutno raspolaže Kina.

Brige o energetskoj sigurnosti, izazvane ratom u Ukrajini, motivisale su zemlje da načine zaokret ka zelenoj energiji poput sunca i vetra kako bi smanjile zavisnost od uvoza fosilnih goriva čije su cene dramatično skočile. Pored toga, pooštrene su i ambicije u borbi sa klimatskim promenama.

„Ovo je jasan primer kako aktuelna energetska kriza može da bude istorijska prekretnica ka čistijem i sigurnijem energetskom sistemu”, kazao je izvršni direktor IEA, Fatih Birol. „Kontinuirano ubrzanje razvoja obnovljivih izvora je ključno kako bi se pomoglo da se omogući ograničenje globalnog zagrevanja na 1,5 °C.”

Kao rezultat promena politika vlada, prognozirani porast je za 30% viši u odnosu na godinu ranije. U izveštaju se navodi da bi udeo solara i vetra u proširenju energetskih kapaciteta na svetskom nivou trebalo da premaši 90%, te da će oko 2025. zelena energija svrgnuti ugalj sa trona najvećeg izvora u proizvodnji struje.

U značajnoj većini država širom sveta solarne elektrane i vetroparkovi na kopnu predstavljaju najjeftinije načine za proizvodnju električne energije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom narednih pet godina kapacitet solara bi mogao da se gotovo utrostruči, zahvaljujući čemu će ovo postati najveći izvor u proizvodnji struje. Autori takođe predviđaju da će građani sve više da postavljaju solarne panele na svojim krovovima koji će im obezbediti smanjenje računa.

U posmatranom periodu kapacitet vetra mogao bi gotovo da se udvostuči, a jedna petina tog porasta pripisuje se vetroparkovima na moru.

Kako se ocenjuje, predvodnica uzlaznog trenda na polju obnovljivih izvora biće pre svega Kina. Na osnovu nedavno objavljenog petogodišnjeg plana očekuje se da upravo ova azijska zemlja instališe skoro polovinu novih globalnih kapaciteta obnovljivih izvora do 2027.

Tu su i Evropa, Sjedinjene Američke Države i Indija koje u svetlu energetske krize brže menjaju regulatorne i tržišne okvire.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR