Korišćenjem piva u proizvodnji čipsa mogu da se smanje emisije ugljen-dioksida

Đubrivo nastalo korišćenjem ove tehnologije je već ove godine testirano pri uzgoju krompira za čips.

03/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: BBC

Proizvođač čipsa iz Velike Britanije Crisps Walkers počeo je da koristi tehnologiju pravljenja ove grickalice kojom kažu da će smanjiti emisije ugljen-dioksida tokom procesa proizvodnje za 70%, prenosi BBC.

Plan je da tehnologija za proizvodnju čipsa funkcioniše tako da koristi ugljen-dioksid uhvaćen tokom fermentacije piva u pivari, koji se zatim pomeša sa krompirovim otpadom i pretvori u đubrivo. Nakon toga, plan je da se ovom mešavinom đubre polja krompira u Velikoj Britaniji, a tako dobijeni plodovi bi se koristili za proizvodnju čipsa.

U procesu stvaranje đubriva inače se emituje velika koncentracija ugljen-dioksida, dok bi se tehnologijom koju je osmislio Walkers zapravo stvaralo đubrivo uz minimalne štetne emisije.

Dakle, kombinacija piva i čipsa ima dvostruku funkciju – smanjuje emisije ugljen-dioksida iz procesa fermentacije u atmosferu, ali i smanjuje količinu ovog gasa koja se inače emituje tokom proizvodnje đubriva.

Ovu dvostruku funkciju korišćenja piva u proizvodnji čipsa razvio je, uz grantove vlade Velike Britanije, startap koji ima samo 14 zaposlenih, pod nazivom CCm. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako vam možda deluje neobično, nova tehnologija bi zaista mogla da bude uspešna, a đubrivo nastalo na način koji smo objasnili je već ove godine testirano na gredicama semena krompira. Već sledeće godine, Walkers planira da u svojoj fabrici u Lesteru instalira CCm opremu kako bi se pripremio za rod 2022. godine.

Ipak, još uvek nije doneta odluka sa kojom će pivarom Walkers raditi na implementaciji ove ideje.

Ono što je u ovom početnom trenutku važno jeste da ova tehnologija zaista može da utiče na smanjenje emisija ugljen-dioksida i to u procesu proizvodnje dve namirnice koje se mogu naći na policama gotovo svake prodavnice na svetu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR