Beč pustio u rad besplatnu online platformu za povezivanje pčelara i mesta za ispašu pčela

Veći prinosi meda i veći poljoprivredni prinosi, ali i zaštita biodiverziteta – ovo su očekivani rezultati saradnje pčelara i vlasnika zemljišta zahvaljujući novoj platformi u prestonici Austrije

22/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Posle pokrajina Donje i Gornje Austrije, i glavni austrijski grad, Beč, dobio je online mapu za „dejting” između pčela i cveća.

Ali kako funkcioniše ovaj neobičan proces povezivanja?

Posredi je zapravo potpuno besplatna platforma na kojoj baštovani, vinari i ostali vlasnici zemljišta iz Beča mogu da objave lokacije na kojima iščekuju oprašivače, i na koje pčelari mogu privremeno da presele košnice kako bi se pčele hranile polenom i nektarom iz tamošnje vegetacije u jeku cvetanja.

Kako stoji u saopštenju, na platformi za seobu pčela Bienenwanderbörse, pored poljoprivrednih gazdinstava, takođe mogu da se registruju i kompanije i opštine sa velikim zelenim površinama. Na njima je da na mapi označe mesta koja bi mogla da budu privlačna pčelama i na kojima se na oko petsto metara udaljenosti nalazi cveće.

Ali proces funkcioniše i u obrnutom smeru. Registrovani pčelari mogu da navedu šta tačno traže za svoje pčele npr. useve uljane repice ili suncokreta.

Korist je višestruka: iz perspektive vlasnika zemljišta, oprašivanje donosi veće prinose. Sa druge strane, nahranjene pčele daće više meda, što nije korisno isključivo za pčelare, već i za Austrijance koji se hrane medom.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zbog brojnih parkova, saksija i rasvetalog drveća, Beč nudi idealno stanište za pčele. Stoga ne čudi da je prestonica Austrije dom preko šest hiljada košnica, kao i da 700 gradskih pčelara ima pune ruke posla.

Jedna analiza iz prošle godine otkrila je potpuno suprotan trend na globalnom nivou. Među neboderima, stadionima i tržnim centrima, oprašivačima je sve teže da nađu stanište i hranu, a na najozbiljnijem udaru urbanizacije su pčele i leptiri.

Platformom za povezivanje vlasnika zemljišta i pčelara, kao i drugim održivim praksama, Beč nudi alternativni put – put čiji je fokus dobrobit oprašivača koji su od suštinske važnosti za ekosisteme, ali i za ishranu ljudi.

Kako da budete uzoran komšija pčelama i ostalim oprašivačima ovog proleća?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR