Pomozite naučnicima da otkriju kakva je klima bila sredinom 19. veka

Zahvaljujući učešću u jedinstvenom projektu Weather Rescue At Sea putovaćete i kroz prostor i kroz vreme: naći ćete se na brodu koji plovi Atlantskim, Indijskim ili Tihim okeanom tokom 1860-ih. Vaša uloga biće transkribovanje rukom pisanih podataka o vremenskim uslovima u digitalni oblik.

20/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Weather Rescue At Sea

U cilju utvrđivanja obima klimatskih promena i izrade pouzdanijih projekcija klime u budućnosti istraživači treba da znaju i kakva je klima bila ranije. Za sada raspolažu ograničenom bazom podataka o vremenu u drugoj polovini 19. veka, ali to možete da promenite baš vi. Evo i kako.

Autori projekta u oblasti građanske nauke Weather Rescue At Sea pozivaju sve zainteresovane da im se putem njihove naučne platforme pridruže u „prevodu” rukom pisanih beleški o vremenu u digitalni oblik. Dnevnike su prikupili s brodova koji su tokom 1860-ih i 1870-ih plovili Atlantskim, Indijskim i Tihim okeanom. Ukoliko bi se naučnici samostalno uhvatili u koštac sa ovim kompleksnim i opsežnim poslom, trebalo bi im više od hiljadu života, tvrdi portal Zooniverse koji organizuje neobično istraživanje.

Postanite građani-naučnici!

Učestvujući u projektu zajedno sa ostalim građanima-naučnicima popunićete postojeće praznine u poznavanju klime. Zapisi sa brodova sadrže merenja vazdušnog pritiska, temperature vazduha, temperature mora, pravca duvanja vetrova i navigacije.

Ljudi su oduvek vodili računa o vremenu, tokom predindustrijskog razdoblja pomno su posmatrali i pratili vremenske prilike i promene godišnjih doba. Ovo je bilo posebno značajno za moreplovce koji su morali da poznaju struje i vetrove kako bi do krajnje destinacije stigli bezbedno i na vreme.

Pomorske nacije zbog toga su postepeno razvile setove instrumenata i procedura za beleženje vremenskih okolnosti. Sredinom 19. veka sve to je standardizovano da bi moreplovci međusobno razmenjivali i razumeli dobijene podatke. Proces standardizacije rezultovao je ogromnim brojem beležaka iz dnevnih posmatranja vremena na moru u različitim krajevima sveta. Ipak, tek nekolicina ovih dnevnika „prevedena” je u digitalni oblik. Tu na scenu stupate vi. Pomozite modernim naučnicima da analiziraju i razumeju podatke o klimi koje su prikupili pomorci u 19. veku.

U projektu Weather Rescue At Sea trenutno učestvuje skoro 1300 volontera na globalnom nivou koji su od kraja oktobra do sada transkribovali oko četvrtinu planiranih podatka. Pomozite im da kompletiraju ovu studiju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Portal Zooniverse vam takođe nudi mogućnost da uzmete učešće i u drugim aktivnostima vezanim za istraživanje kako klime, tako i životne sredine: od mapiranja plutajućih šuma algi na satelitskim snimcima preko rekonstrukcije klime u prošlosti pomoću biljaka do kreiranja atlasa o promenama živog sveta kroz istoriju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR