Naučnici izumeli novi način za spašavanje ptica od smrtonosnih sudara sa zgradama i dalekovodima

Okosnica rešenja je bela buka.

23/12/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0

Ako treba da se koncentrišete na učenje, želite da se oslobodite stresa ili hoćete da uspavate bebu, pretraga pojma white noise na platformi YouTube odvešće vas na pravo mesto među prijatne i relaksirajuće zvukove, od padanja kiše i pratećih gromova preko kreketanja žaba do rada kućnih aparata. Bela buka (beli šum) predstavlja mešavinu zvukova koji se ponavljaju, a raspon frekvencija se kreće između 20Hz i 20 000Hz.

Pored opuštajućeg efekta koji ima na ljude, bela buka mogla bi da bude spasonosna za ptice.

Milijarde ptica godišnje ugine usled sudara sa visokim staklenim zgradama, komunikacionim tornjevima i dalekovodima. S obzirom na to da se prognozira dalje širenje gradova i infrastrukture, očekuje se da će broj stradalih letačica u budućnosti poraste. Nova studija otkriva kako bismo mogli to da sprečimo.

Istraživači preporučuju postavljanje tzv. akustičnih svetionika (acoustic lighthouse) koji će odašiljati belu buku. Zvukovi bi trebalo da odvrate ptice od udaranja u metalne konstrukcije, oblakodere i potencijalno vetroturbine.

Istraživači su na terenu testirali dve vrste zvukova koje su smanjile aktivnost letačica na posmatranom području i do 16%. Oni su kamerama beležili ponašanje više od 1500 ptica na udaljenosti do 100 metara od dva komunikacijska tornja. One su održavale određenu bezbednu razdaljinu od konstrukcija i prilagođavale svoje rute letenja kako bi ih zaobišle.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Urbani razvoj i migracije ptica su međusobno u konfliktu stoga su konzervacionisti u prošlosti osmislili različite strategije u cilju smanjenja broja nastradalih ptica, od prošaranih stakala preko zavesa od konopaca do laserskih svetala. Ipak, ove prakse nisu uvek donosile željene rezultate, najverovatnije zato što ove životinje posmatraju svet drugačije od ljudi.

Većini ptica oči su usađene sa strane glave, okrenute ka spolja. To znači da dok lete, glavom usmerenom ka dole, uopšte ne vide ono što je ispred njih. Eksperti su se stoga ovog puta, u pokušaju rešavanja problema, okrenuli drugom čulu: njihovom sluhu. Za sada upozoravajući audio signali zvuče i te kako obećavajuće.

Autori studije smatraju da bi akustični svetionici takođe smanjili rizik od sudara ptica sa vetrenjačama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR