Evropska služba za klimatske promene prognozira blagu zimu uz moguće zahlađenje krajem decembra

Ovogodišnja prognoza za zimu je Evropi posebno bitna u kontekstu aktuelne energetske krize

17/10/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Evropljane ove zime verovatnije očekuju blage temperature, a ne smrzavanje, pokazuju ažurirani podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernikus. Međutim, moguć je nalet veoma hladnog vremena u decembru.

Meteorolozi predviđaju da će temperature biti iznad proseka tokom vrhunca grejne sezone što je dobra vest za evropski kontinent imajući u vidu poskupljenje energenata i ograničene isporuke gasa iz Rusije, kao i krizu troškova života povezanu sa time.

Uprkos tome što su zime sve blaže, postoji veća verovatnoća nego inače da Evropu krajem godine zatekne zahlađenje. Hladan vazduh iz Sibira i centralne Azije mogao bi da izazove pad temperature za nekoliko Celzijusa.

Ova vrsta prognoze ne može sa sigurnošću da predvidi određeni događaj i njegovo trajanje, pa je tako slučaj i sa ovim eventualnim zahlađenjem. Ipak, ona pruža rani signal za vlade i kompanije koje planiraju akcije i pripreme za hladne udare.

Prema navodima eksperata, postojeći podaci o klimatskim uslovima i verovatnim vremenskim uslovima korisni su između ostalog i zato što pružaju uvid u moguće periode sa slabim vetrom i niskom količinom padavina što bi moglo da se odrazi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Za novembar je najavljena pouzdanija prognoza, pogotovo za januar i februar 2023. godine, zato što je tada u igri većina ključnih faktora koji oblikuju vremenske obrasce za drugu polovinu zime poput polarnog vorteksa.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Inače, vlasti evropskih zemalja su skoro napunile svoje strateške rezerve gasa, a na potrošače se apeluje da štede. Međunarodna agencija za energetiku, u izveštaju o tržištu gasa, navodi da je upravo štedljiva potrošnja od suštinskog značaja za održanje kapaciteta na zadovoljavajućim nivoima. Kasni talas hladnoće u martu naredne godine, kada se očekuju niske zalihe energenta, mogao bi ozbiljno da uzdrma energetsko snabdevanje, kako domaćinstava tako i industrije.

Kada je reč o Srbiji, sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuje da je pred nama topliji novembar u odnosu na višegodišnji prosek, kao i da će decembar biti nešto blaži nego prethodnih godina. Januar i februar biće prosečno hladni sa umerenim i povremeno mogućim jakim mrazevima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR