Ova neprofitna organizacija podiže svest o plastici iz okeana praveći od nje umetnost

Koristeći plastični otpad koji je prethodno prikupljen tokom čišćenja plaža, izrađuju se velike skulpture životinja

13/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Washed Ashore / IUCN, Photo: Washed Ashore

Neprofitna organizacija Washed Ashore od plastike sakupljene iz okeana stvara estetski upečatljiva umetnička dela, čime se ljudi širom sveta edukuju o zagađenju okeana plastikom i podstiču pozitivne promene u navikama potrošača, navedeno je na sajtu te organizacije.

Koristeći plastični otpad koji je prethodno prikupljen tokom čišćenja plaža, članovi organizacije izrađuju velike skulpture životinja. Ove skulpture su, otkad je organizacija Washed Ashore osnovana 2010. godine, izlagane na raznim događajima, kako lokalno, tako i u okviru putujuće izložbe u mnogim gradovima.

Izvor: https://washedashore.org/

Trenutnu kolekciju čini više od 75 skulptura, od kojih svaka ima oblik neke od životinja i napravljena je od plastike pronađene tokom čišćenja plaža. Dosad je u projekat uključeno više od 10.000 volontera koji su sakupili i preradili preko 20 tona plastičnog otpada.

Izvor: https://washedashore.org/

U čast proslave desetogodišnjice Washed Ashore-a, ova organizacija odlučila je da se okrene pravljenju nakita od okeanske plastike, čime će dodatno uticati na širenje svesti građana o problemu zagađenja okeana. Plan je da sav prikupljeni prihod ulože u pokrivanje operativnih troškova organizacije, kao što je čišćenja plaža.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Osnivač organizacije i njen umetnički direktor je umetnica Andžela Hazeltin Pozi, a za taj korak se 2010. godine odlučila nakon što je svakodnevno gledala izuzetno poražavajuće posledice lošeg upravljanja plastičnim otpadom u mestu u kom je živela na obali mora. 

Izvor: https://washedashore.org/

U skladu sa svojim ciljevima da pomogne da se okean oslobodi plastičnih ostataka osnovala je organizaciju Washed Ashore i odlučila da na taj način edukuje lokalnu i globalnu zajednicu o važnosti problema i hitnosti njegovog rešavanja.

Trenutno je u toku nekoliko izložbi na kojima su izložene ove skulpture, u Oregonu i na Floridi, a uskoro se njihovo izlaganje planira na još nekoliko mesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sličnu ideju u Srbiji sprovodi u delo akademski slikar Ivan Kocić, koji pravi mozaike od starih i recikliranih dečjih igračaka. Na taj način on, osim što stvara umetnička dela, decu uči važnosti reciklaže i očuvanja prirode.

Podaci Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) pokazuju da u okeanima godišnje završi oko osam tona plastičnog otpada, čime se ugrožava kvalitet hrane, zdravlje ljudi, obalski turizam i doprinosi klimatskim promenama. Zbog toga je važno da se što pre deluje kako bi se sprečile negativne posledice, a ideje poput pravljenja skulptura od plastike sakupljene iz okeana predstavljaju sjajan način da se pažnja javnosti usmeri na ovaj problem.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR