Još jedna rekordna godina za solar u EU: Instalisano skoro 50% više solara nego 2021.

Po prvi put, ukupno deset zemalja članica proširilo je kapacitete solarnih elektrana za najmanje 1 GW. Prednjače Nemačka i Španija

23/01/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Tokom prošlogodišnjih tektonskih promena na polju energetike, Evropska unija (EU) uspela je da proširi kapacitete solarne energije za rekordnih 41,4 GW. To je skok od 47% u poređenju sa 2021. kada je instalisano 28,1 GW solara.

U toku godine dotadašnji kapaciteti solarne energije povećali su se za jednu četvrtinu: sa 167,5 GW na 208,9 GW, saopštio je istraživački centar SolarPower Europe.

Kumulativni kapacitet solarne energije u Evropskoj uniji u periodu od 2000. do 2022. (vizual: SolarPower Europe)

„Brojke su jasne”, kazala je izvršna direktorka istraživačkog centra, Valburga Hemetsberger, „solar pruža Evropi spas u sred energetske i klimatske krize. Nijedan drugi energetski izvor ne raste jednako brzo i pouzdano.”

Po prvi put, ukupno deset zemalja članica proširilo je kapacitete solarnih elektrana za najmanje 1 GW.

U tome prednjači Nemačka koja je tokom 2022. instalisala skoro 8 GW solara, a prate je Španija (7,5 GW), Poljska (4,9 GW), Holandija (4 GW) i Francuska (2,7 GW).

Zemlje EU koji beleže najveći napredak solarne energije (vizual: SolarPower Europe)

Nove solarne elektrane, izgrađene prošle godine, proizvode količinu struje koju potroši 12,4 miliona evropskih domova.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema procenama istraživača, brzina napretka solarne energije u EU neće jenjavati. Štaviše, oni prognoziraju da će se tokom ove godine kapaciteti proširiti, u proseku, za 53,6 GW, kao i da će, prema najizvesnijem scenariju, godišnji rast iznositi najmanje 85 GW do 2026.

Na osnovu gore navedenih podataka, očekuje se da će instalisani kapaciteti solara u EU dostići 484 GW u naredne četiri godine, što je duplo više nego sada.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR