Ove godine očekuje se povećanje kapaciteta solarnih elektrana od 30% u odnosu na 2021.

Tokom 2021. instalisano je 183 GW solara. Ove godine moglo bi da bude oko 250 GW.

03/08/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Rob Barnet, analitičar za čistu energiju u medijskoj kući Bloomberg, prognozira da će kapaciteti solarnih instalacija na globalnom nivou porasti za 30% ove godine. Barnet je svoja predviđanja izneo za medij Yahoo Finance.

Ekspert je ocenio da će tokom 2022. svet postati bogatiji za oko 250 GW solara, što je za skoro 100 GW više nego što je instalisano u zemljama Evropske unije zaključno sa prošlom godinom. Na taj način će se ostvariti novi godišnji rekord i po prvi put u istoriji kapacitet novih solarnih instalacija premašiće prag od 200 GW. Tokom 2021. instalisano je 183 GW solara.

Napredak u razvoju projekata solarne energije predvodi Kina gde će u toku ove godine u rad biti puštene solarne elektrane snage 104 GW. To je skoro duplo više u poređenju sa prošlom godinom kada je u ovoj azijskoj zemlji izgrađeno 55 GW solara.

Kina je rekorderka na polju razvoja obnovljivih izvora, na kraju 2021. imala je instalisano 306 GW solarne energije i 328 GW vetronergije, više od bilo koje druge države. Prema najavama kineskog predsednika Si Đinpinga njihov zbirni kapacitet treba da dostigne 1200 GW do kraja decenije, a prema proceni Bloomberg-a nacija je trenutno na dobrom putu da to ostvari i pre zacrtanog roka.

Solarna energija beleži procvat i u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je u aprilu ove godine udeo solarnih elektrana, vetroparkova i hidroenergetskih postrojenja u proizvodnji struje dostigao 28%.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zaokret od prljavih energenata ka obnovljivim izvorima omogućilo je između ostalog pojeftinjenje tehnologije: pre samo 22 godine cena jednog vata solarnih modula bila je oko 4,9 dolara, dok sada ti troškovi iznose svega 0,4 dolara.

Pored doprinosa ostvarenju klimatskih ciljeva, potražnja za solarom je, prema Barnetovom mišljenju, trenutno možda još i više motivisana poskupljenjem fosilnih goriva i napetom energetskom situacijom zbog rata u Ukrajini. Čak i ako nafta i gas pojeftine, proširenje kapaciteta solara neće biti u riziku, zaključio je analitičar.

Sve veću konkurentnost zelene energije pokazuje i novi izveštaj Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) u kome se navodi da dve trećine novih kapaciteta na obnovljive izvore iz 2021. proizvodi jeftiniju struju čak i od najekonomičnijih elektrana na ugalj.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR