Solarna energija

Solarna energija je najbrže rastući izvor energije na svetu.

12/06/2018 autor: Nemanja Milović
0

Potencijal

Od svih obnovljivih izvora energije, solarna energija ima najveći potencijal. Energija sunčeve radijacije je ogromna i količina energije koja dospe na Zemlju u toku jedne godine čak je 10.000 puta veća od ukupne energije (dakle uključujući i transport i grejanje) koju čitavo čovečanstvo potroši u istom periodu.

Koliko električne energije možemo dobiti od Sunca zavisi od toga u kom delu sveta se nalazimo. Regioni u kojima dominira toplo i suvo vreme u prednosti su u odnosu na one sa hladnijom klimom. U Evropi na primer je energija sunčeve radijacije dovoljna da se proizvede prosečno 1000 kWh (kilovat sati) električne energije godišnje na svakom kvadratnom metru tla, dok je na Bliskom istoku moguće proizvesti čak 1800 kWh godišnje. Ipak, treba imati u vidu da ovo nije električna energija koju bi u ovom trenutku bilo moguće proizvesti na godišnjem nivou jer je efikasnost postojećih solarnih panela negde oko 20%. Srbija ima veliki potencijal za korišćenje solarne energije pošto je jedna od zemalja sa najvećim intenzitetom sunčeve radijacije u Evropi.

Kako funckioniše?

Pretvaranje energije sunčevog zračenja u električnu energiju naziva se fotonaponska konverzija. Prva solarna fotonaponska ćelija napravljena je 1954. godine, u to vreme ova tehnologija prvenstveno je razvijana kako bi se obezbedilo napajanje za satelite koji su lansirani u svemir.

Sam princip rada je jednostavan. Neki materijali poput monokristala silicijuma imaju osobinu da izloženi sunčevom zračenju proizvode električnu energiju. Solarni paneli se sastoje od velikog broja solarnih fotonaponskih ćelija koje su u suštini silicijumske poluprovodničke diode koje pod uticajem sunčeve svetlosti proizvode struju. Jednostavni sistemi solarne energije za kućnu upotrebu pored solarnih panela sadrže i bateriju koja skladišti dobijenu električnu energiju za kasnije korišćenje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Poslednji trendovi

Cena solarnih panela je poslednjih godina u velikom padu i oni su sada oko tri puta jeftiniji nego što je to bio slučaj 2010. godine. Gurane razvojem tehnologije i povećanom konkurencijom cene su tokom 2016. doživele toliko dramatičan pad da su procene bile da veliki broj proizvođača zapravo gubi novac.

Ovo je dovelo do ogromnog povećanja upotrebe solarne energije. Podatak koji to najbolje ilustruje je da su novi kapaciteti za proizvodnju solarne energije koji su instalirani tokom 2016. godine veći nego što je bio ukupan kapacitet celog sveta samo pet godine ranije(vidi sliku).

Ovo je tekst iz 2018. godine, za najnovije podatke o tome koliko će struja dobijena pomoću solarne energije postati jeftina pročitajte naš ČLANAK iz avgusta 2020.

Slika: Porast globalnih kapaciteta solarne energije od 2006 do 2016. godine

Kina, Japan, Nemačka i SAD prednjače u proizvodnji solarne energije sa gotovo dve trećine od ukupno instaliranih svetskih kapaciteta. Najveći napredak ostvarila je Kina koja je izgradila gotovo polovinu svih novih kapaciteta za proizvodnju solarne energije u 2016. godini.

Ovo su odlične vesti koje pokazuju da smo konačno počeli da otključavamo ogroman energetski potencijal koji naša planeta dobija od Sunca. Masivan prelazak sa energije koja se dobija sagorevanjem fosilnih goriva na solarnu energiju dovešće do velikih smanjenja emisja gasova staklene bašte što će pružiti veliki doprinos u zaustavljanju klimatskih promena.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

IZVORI
2. REN21. 2017. Renewables 2017 Global Status Report (Paris: REN21 Secretariat).
3. http://centrala.org.rs/
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR